Apolitični

Glazbena mladež Splita poziva na klavirski recital

Pozivamo Vas na treći koncert iz Ciklusa mladih glazbenika mo. Vinko Lesić u sezoni 2015./2016.
Radi se o klavirskom recitalu VIRNE KLJAKOVIĆ koji će se održati u foajeu HNK-a Split, 16. ožujka s početkom u 17 sati.
Na programu su: J. S. Bach, F. Busoni, F. Schubert, B. Bersa, F. Chopin
Virna Kljaković rođena je u Splitu 1990. godine. Glazbenu školu Josip Hatze upisuje u dobi od 6 godina u klasi prof. Ivane Oreb. Nakon završetka Glazbene gimnazije, 2008. godine primljena je na Muzičku akademiju u Zagrebu gdje je učila u klasi red. prof. Đure Tikvice. U prosincu 2013. godine diplomirala je na izvođačkom smjeru s najvećim ocjenama, stekavši tako status magistre klavira.
Sudjelovala je i osvajala nagrade na raznim natjecanjima, među kojima se ističu 1., 2. i 3. nagrade na regionalnim i državnim natjecanjima (2003., 2005.,2007.). Također je i laureat natjecanja „Daleki akordi”, gdje osvaja prva mjesta (2000., 2002., 2004.), dok je 2002. bila ujedno i apsolutni pobjednik natjecanja. Pohađa seminare eminentnih klavirskih pedagoga među kojima se ističu: Đuro Tikvica, Arbo Valdma, Karl-Heinz Kamerling, Sergio da Simone, Michele Gioiosa, Kirill Kashunin, Irina Osipova, Iwan Urwalow, Simon Trpčeski, Dasha Moroz, Naum Grubert. Komornu glazbu je usavršavala na seminarima kod profesorice Evgenie Epshtein.
Tijekom studija posebnu pažnju posvećuje komornom muziciranju koje je učila u klasi prof. Pavla Zajceva. Redovito nastupa u duetu s violinisticom Martom Bratković. Duo je dosad imao niz zapaženih recitala, a među ostalim su bile izabrane za sudionike 10. međunarodnog natjecanja mladih glazbenika „Ferdo Livadić”. Snimka njihovog nastupa bila je emitirana u emisiji 3. programa Hrvatskog radija „Od podija do podija”. U travnju 2013. godine, kao član Akademskog kvinteta Muzičke akademije, nastupa na nizu zapaženih recitala u Zagrebu, Karlovcu, Čakovcu te Ivanić-Gradu.
Kao solist i komorni glazbenik ostvarila je niz pojedinačnih nastupa i recitala u raznim ciklusima i festivalima kao što su Virtuoso, 24 h Chopina, „Oni koji dolaze”, Hrvatska glazbena scena mladih, Samoborska glazbena jesen i drugi. Sudjeluje na međunarodnom pijanističkom festivalu „Hugo Staehle” u Kasselu, Njemačka (2010. i 2012. godine). Izabrana je kao predstavnik Akademije u koncertima pijanista u sklopu suradnje Muzičke akademije u Zagrebu i Akademije za glasbo u Ljubljani. Također je kao solist surađivala s Komornim orkestrom Muzičke akademije. Kao član Komornog orkestra Hrvatske glazbene mladeži nastupala je na Osorskim glazbenim večerima u kolovozu 2013. godine. U kolovozu 2014. godine sudjeluje na pijanističkom mitingu u talijanskom gradu San Daniele del Friuli, gdje je imala priliku nastupati te sudjelovati na seminarima uglednih profesora poput Natalie Trull (Rusija), Pascala Nemirovskog (Francuska -Engleska), Jenny Zaharieve (Bugarska) te Fulvia Turissinia (Italija). Nastupala je u najvećim glazbenim centrima diljem Hrvatske te u inozemstvu (Njemačka, Italija, Slovenija). Trenutno radi kao profesor klavira na Glazbenoj školi Blagoja Berse u Zagrebu te pohađa postdiplomski program usavršavanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.
Dođite u HNK Split i ugodno se zabavite u klavirskom recitalu sjajne Virne Kljaković!

Više u kategoriji: Glazba
Izvor i foto: Glazbena mladež Split
D. Šabić, mag. nov.