Apolitični

Glavobolja za Amerikance: Kinezi testirali najmoćniji nadzorni satelit na svijetu?

Kinezi na jako puno tehnoloških polja rade ne pomake, već strahovite skokove. Ne zaostaju tako više niti u satelitskoj tehnologiji za Zapadom i Amerikancima.

Kinezi su u relativno kratkom vremenskom periodu napravili velike skokove u satelitskoj tehnologiji. Razina naše tehnologije dosegla je vodeći status u svijetu, rekao je Yang Feng, iz kineske kompanije DFH Satelite Company i voditelj spomenute studije.

Prema istom istraživanju, Bejing-3 se smatra najpokretljivijim satelitom u smislu brzine i mogao bi biti jedan od najmoćnijih orbitalnih opservatorijskih satelita površine Zemlje dosad napravljenih, unatoč njegovoj manjoj veličini i niskoj cijeni.

Za razliku od dosadašnjih komercijalnih satelita, Bejing-3 može zbog svoje pokretljivosti izvesti opservacijske radnje za koje se prthodno smatralo da su tehnički nemoguće, poput primjerice uzimanja fotografija vijugave rijeke Yangtze, čija dužina iznosi 6300 kilometara i koja teče od Tibetanskog platoa do Istočnokineskog mora i to sve u jednom preletu.

Bejing-3 navodno može organizirati svoju turu letenja neovisno, nadgledajući do 500 svjetskih regija od interesa sa, do ugrubo 100 dnevnih preleta. U tome mu pomaže i umjetna inteligencija koja je integrirana u njega.

Za usporedbu, Bejing-3 je dva do tri puta brži od najnaprednijeg američkog opservatorijskog satelita WorldView-4 (WV-4). Isto tako ima veći pojas skeniranja od WV-4, odnosno ima 23 kilometra nasuprot 13 kilometara WV-4.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay