Apolitični

Glavna tema zagrebačke konferencije o liječenju tumora – ulaganje u talente, obrazovanje i zajednički rad

Istaknuti znanstvenik prof. dr. sc. Ivan Đikić s Medicinskoga fakulteta Sveučilišta Goethe u Frankfurtu sažeo je sadržaj pete zagrebačke konferencije o istraživanju tumora u glavnu temu – a to je ulaganje u talente, obrazovanje i zajednički rad znanstvenika s različitih područja istraživanja tumora.

Zahvaljujući Hrvatskome društvu za istraživanje raka (HDRI) i njihovoj predsjednici te voditeljici Laboratorija za nasljedni rak na Institutu Ruđera Boškovića (IRB) dr. sc. Sonji Levanat Zagreb je od 8. do 10. studenoga mjesto na kojemu se u Hotelu Interancionalu okupilo više od stotinu vodećih stručnjaka iz različitih područja u istraživanju raka, među kojima su i eminentni profesori Anton Berns s Instituta za istraživanje raka u Nizozemskoj, prof. dr. sc. Joseph Schlessinger s američkoga Sveučilišta Yale i Ivan Đikić, koji razmjenjuju rezultate svojih najnovijih istraživanja.

Riječ je o petoj konferenciji u organizaciji HDRI-ja, tema konferencije je “Primjena znanosti u medicini: ciljevi i terapije” s naglaskom na borbi protiv raka, pravovremenoj dijagnostici i inovativnoj, personaliziranoj terapiji koja je u fokusu liječnika i znanstvenika diljem svijeta. Ovogodišnja konferencija pokriva široku paletu “vrućih tema” u istraživanju raka – od signalnih mreža, razvoja novih terapija i rezistencije raka na neke terapije, imunoterapiju, metastaze i invaziju, do genetike i epigenetike.

U najavi konferencije navedeno je da je rak s udjelom od 27,9 posto u svim smrtnim slučajevima čak drugi uzročnik smrtnosti u Hrvatskoj, a po posljednjim podatcima Europske unije (EU) u Hrvatskoj od raka umire 333 oboljelih na 100.000 stanovnika, što Hrvatsku svrstava na visoko deseto mjesto na svijetu po smrtnosti od raka, a u EU od Hrvatke je veći broj umrlih na stotinu tisuća stanovnika samo u Mađarskoj.

Cijeli članak možete pročitati na: dnevno.hr

Foto: Pixabay