Apolitični

Glavaš – Dinarić – srednjovjekovna utvrda kod Kijeva!

   by  Petr Kadlec 

Glavaš odnosno Dinarić je ruševina utvrde srednjovjekovnog i ranonovovjekovnog grada u Hrvatskoj. Nalazi se kod sela Kijeva, sjeveroistočno od Vrlike (onda Vrhrike), podno planine Dinare. Dostupna je odvojkom s magistralne ceste Vrlika – Knin kod Kijeva. Vjerojatno je sagrađena u 15. stoljeću kad je postajala sve izlednija nesigurnost za Hrvatsko Kraljevstvo. Bila je dijelom malog obrambenog lanca utvrda na jugu Hrvatskog Kraljevstva, a uz Glavaš to su bile utvrda Prozor kod Vrhrike (Vrlike) i utvrda Potravnik kod Potravlja. Mletački ju zemljovidi bilježe pod imenom Dinarić (usp. s imenom planine Dinare).
Utvrda se sastoji od kule i pripadajućih prostorija, a posebno je zanimljiva zbog očuvanosti kule i kruništa na njoj. Početkom arheološkog istraživanja utvrđeno je da je kula pridodana ostalom arhitektonskom sklopu zidova utvrde, kula je bila trokatna i u nju se ulazilo preko ljestava kroz mali otvor na njezinu kruništu – potvrđuju arheolozi Kninskog muzeja.
− Istraživanjem se došlo do brojnih ulomaka prapovijesne i srednjovjekovne keramike, te majolike – keramike s premazom, do veće količine željeznih predmeta, a najviše je životinjskih kostiju. Uz kulu, istražena je i jedna prostorija utvrde u kojoj je pronađeno iznenađujuće puno nalaza srednjovjekovne keramike i majolike s izrazitim florealnim motivima živih boja – kažeu arheolozi.
Inače, inicijativu za istraživanje i zaštitu utvrde Glavaš pokrenuli su prije nekoliko godina Udruga “Tvrđava Čačvina” iz Splita, koja se godinama bavi zaštitom starih utvrda s područja slijeva Cetine, te njezin predsjednik Zdeslav Bošković i Hrvatsko planinarsko društvo “Sinjal 1831” iz Kijeva.

D. Šabić