Apolitični

Geotermalna energija za sve u svijetu!

Spin-off tvrtka MIT-a želi koristiti fuzijsku tehnologiju za dobivanje gotovo neograničene ultra duboke geotermalne energije.

Svi znamo da je Zemljina jezgra vruća. Temperature u željeznom središtu jezgre procjenjuju se na oko 5.200 °C, a generirane su toplinom od raspadanja radioaktivnih elemenata u kombinaciji s toplinom koja je preostala od samog nastanka planeta kada je uskovitlani oblak plina i prašine zgnječen u loptu svojom vlastitom gravitacijom.

Ispod Zemljine površine ima toliko topline, da bi prema Paulu Woskovu, višem inženjeru istraživanja fuzije na MIT-u, njezino iskorištavanje od samo 0,1 posto moglo zadovoljiti cjelokupne energetske potrebe svijeta za više od 20 milijuna godina.

Godine 2018., MIT-ov Plasma Science and Fusion Center pokrenuo je spin-off tvrtku pod nazivom Quaise, posebno fokusiranu na ultra-duboku geotermalnu energiju za koju žele koristiti hibridne sustave koji kombiniraju tradicionalno rotacijsko bušenje s tehnologijom milimetarskih valova žirotrona uz upumpavanje plina argona za čišćenje i hlađenje bušotine dok ispaljuje čestice stijene natrag na površinu.

Quaise već radi na demonstracijskim strojevima koji se mogu postaviti na teren, za koje kaže da će početi s radom 2024. godine i planira svoj prvi “super vrući poboljšani geotermalni sustav” procijenjen na 100 megavata pustiti u rad do 2026. godine, kao što objašnjavaju u ovom videu.

Cijeli članak možete pročitati na: vidi.hr

Foto: Pixabay