Apolitični

Generiranje AI slike može iskoristiti jednaku količinu energije kao i punjenje mobitela

Nedavno provedeno istraživanje pokazalo je koliko su zapravo energetski intenzivni procesi koje izvodi generativna umjetna inteligencija, a istraživači su rezultate izrazili usporedivši ih s punjenjem mobitela

Krajem studenoga je na platformi arXiv objavljen rad istraživača iz kompanije Hugging Face, specijalizirane za generativnu umjetnu inteligenciju i američkog sveučilišta Carnegie Mellon. Rad se bavi tehnologijom koja je u proteklim godinama doživjela ogroman porast popularnosti – komercijalnom generativnom umjetnom inteligencijom. Istraživači su željeli usporediti različite modele i njihove troškove rada, od onih jednostavnih i specijaliziranih za usko definirane zadaće, pa do onih općih, poput velikih jezičnih modela ili difuzijskih modela za generiranje ilustracija.

Multimodalnost troši najviše

Nimalo iznenađujuće, analiza je pokazala da su multifunkcionalni, a pogotovo multimodalni alati generativne umjetne inteligencije za red veličine skuplji za održavanje. U svjetlu se šire dostupnosti takvih alata autori rada upozoravaju da njihovu primjenu i integraciju “u sve i svašta” treba uzeti s dozom opreza. Trebalo bi, kažu, odvagnuti prednosti te ih usporediti s povećanim troškovima u smislu povećanja korištenja energije i s njome povezanim štetnim emisijama.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Image by Alan Frijns from Pixabay