Apolitični

Gejziri, turističke atrakcije, energija i prirodna ljepota….

Gejzir, čiji naziv potječe iz islandskog jezika geysa što znači vrtlog, tok, termalni je izvor na zemaljskoj površini koji u manje ili više redovitim vremenskim razmacima izbacuje kipuću vodu i paru u zrak time nalikujući na fontanu. Riječ gejsir preuzeta je od islandskog izvora Geysir.
Gejzir je rijedak prirodni fenomen koji zahtijeva kombinaciju vode, topline i podzemnih tunela.
Gejziri se uglavnom nalaze na područjima vulkanske aktivnosti kao što su Island, Novi Zeland, Čile, SAD itd. Vruće stijene, duboko ispod površine dižu temperaturu vode. Pritisak tjera vodu prema gore. Kada se spremište iznova napuni vrućom vodom, gejzir ponovo izvire. Djeluje po načelu stalnog izvora vode i podzemnih tunela koji funkcioniraju kao cijevi.
Najpoznatiji gejzir nalazi se u Nacionalnom parku Yellowstone – Old Faithful. Prosječno vrijeme između erupcija iznosi 64 minuta.
Donosimo najpoznatije na svijetu:
Nacionalni park Yellowstone, Wyoming (Sjeverna Amerika), Dolina gejzira (poluotok Kamčatka, Rusija, Azija), El Tatio (Čile, Južna Amerika), vulkansko područje Taupo, Sjeverni otok, Novi Zeland, Oceanija i Island, Europa.

Slijedeći ovu priču o prirodnim fenomenima – gejzirima, selimo se na Island.
Prije 60 milijuna godina, Zemljina kora raspukla je između Grendlanda i Skandinavije. Iz dubine Zemlje krenula je prema gore magma stvarajući velike gromade. Bazaltne planine dizale su se sve više i više. Prije 16 milijuna godina izašle su iznad mora; pištale su, tutnjale i stvarale vulkanske otoke. Tako je nastao Island. Veliki tlakovi i kretanja litosfernih ploča načinili su rasjed kojem Island duguje svoje poteškoće, ali i zadovoljstva jer djeluju još i danas. Američki i euroazijski kontinent odvajali su se brzinom od oko 2 cm na godinu. Island je jedno od „vrućih mjesta“ na svijetu gdje zemlja izbacuje velike količine lave. Najveće iznenađenje je što su gejziri iz kojih šiklja para smješteni upravo ispod ledenjaka Vatnajokull čija je površina 8300 km2 i koji se smatra najvećim u Europi. Islandski aktivni vulkani (gejziri) tope led ledenjaka. Stručnjaci kažu da će veliki dijelovi plodnog jugozapadnog dijela biti poplavljeni i da će ih stanovništvo morati napustiti.

Ipak, vulkanske aktivnosti imaju i svoju dobru stranu. Toplina unutrašnjosti Zemlje proizvodi visoku temperaturu vode na dubini od 1 km, oko 280 °C. Osigurava struju i energiju za tvornice, grije kuće i staklenike, a u glavnom gradu Reykjaviku grije i staze zimi. U „plavoj laguni“ (bazen elektrane u Grindaviku), voda ima terapeutska svojstva i ugodna je za kupanje. Za Island ovi gejziri imaju još jednu pozitivnu stranu – postali su turistička atrakcija.
Termalno polje Haukadaluru sa svojim velikim gejzirom jedno je od najposjećenijih prirodnih spomenika Islanda. Gejziri su neumorno aktivni od 1294. godine. Ispuštaju paru, rjeđe vodu, svakih sat vremena i do 60 metara u zrak.
Mnogim posjetiteljima zanimljiv je gejzir Strokkur. Svakih 10 minuta, izbacuje vodu i paru 25 metara u visinu. Nakon kratke kiše, bazen je potpuno miran, a nekoliko oblačića pare vidljivo je na površini. Zatim bez ikakvog upozorenja, voda najednom počne vreti i stvarati veliki mjehur koji se nastavlja širiti dok ne raspukne, time dopuštajući vreloj vodi i pari da se iznova vinu u visine.

D.Šabić