Apolitični

GDJE STUDIRATI INFORMATIKU U HRVATSKOJ?

Ovogodišnji maturanti u daleko su najnezahvalnijoj poziciji u usporedbi sa svim prethodnim generacijama. Ipak, jedna pandemija zasigurno neće zaustaviti svijet. Maturanti i dalje moraju planirati svoj daljnji put, odabrati pravi fakultet koji će ispuniti sva njihova očekivanja, pružiti im znanje koje će im trebati u kasnijem životu i pripremiti ih za izazove koji ih tek očekuju. Ovdje smo da vam predstavimo informatičke smjerove koje možete studirati na području Hrvatske. No, ipak, treba uzeti u obzir i to da su danas gotovo sva zanimanja ujedno i digitalna zanimanja. Poznavanje informatike, manje je ili više, potrebno u svim strukama i dijelovima gospodarstva.

STUDENTI SU AKTIVNIJI KROZ WEB PLATFORME

Prijelaz na online nastavu dogodio se relativno naglo, i bili smo prisiljeni vrlo se brzo prilagoditi. Naše područje obrazovanja zapravo je idealno za brzu prilagodbu online načinu rada, komunikacije, učenja i predavanja, a u tome su nam pomogli i naši postojeći sustavi. Svaki predmet koji se provodi na Fakultetu elektrotehnike i računarstva ima svoju web-stranicu, preko koje nastavnici redovito komuniciraju sa studentima i distribuiraju im nastavne materijale. Osim toga, svakom predmetu pridružena je i Moodle inačica, koja donosi dodatne mogućnosti prikupljanja povratnih informacija od studenata, izvedbu određenih testova i slično.

STRUČNI I SPREMNI NASTAVNICI KAO TEMELJ ONLINE NASTAVE

Iznenadna potreba za prelaskom na online nastavu nastavnike na OIRI-ju nije uhvatila nespremnima, jer dio aktivnosti svojih kolegija i inače izvode koristeći sustave za e-učenje i upoznati su s mnogim tehnologijama za podršku obrazovanju u online okruženju. Nakon potpunog prelaska na online nastavu, izvršili smo potrebne prilagodbe sadržaja i aktivnosti u kojima studenti sudjeluju, vodeći pritom računa da metode poučavanja i metode vrednovanja odgovaraju postavljenim ishodima učenja, kao i online obliku izvođenja nastave. Neposrednu nastavu zamijenila su online predavanja, realizirana pomoću programa za videokonferencije, videolekcija i nastavnih materijala prilagođenih za učenje u online okruženju. Nastavnici su u stalnoj komunikaciji sa studentima preko foruma, e-maila i aplikacija za videopozive, kako bi ih motivirali, pružili pomoć u savladavanju gradiva te dostavili povratne informacije o njihovu radu.

STUDENTI SU OZBILJNO SHVATILI ONLINE NASTAVU

Visoka škola za informacijske tehnologije VSITE privatna je visoka škola koja ima oko 500 aktivnih studenata te 2000 nastavnih jedinica predavanja, auditornih i laboratorijskih vježbi. Izgubljeno vrijeme bilo bi vrlo teško nadoknaditi. Zbog toga smo preko vikenda 14.-15. ožujka 2020. po hitnom postupku prešli na učenje na daljinu.

U tom procesu na VSITE-u koristimo alat MS Teams, koji nastavnicima i studentima omogućuje jedinstven način komunikacije i rada. Sva nastava izvodi se kroz interaktivne videokonferencije, upotpunjene programima i materijalima koji se inače koriste u nastavi, te zadacima, domaćim radovima, pisanim izvještajima, samostalnom izradom stručnih projekata, individualnim konzultacijama. Vježbe se izvode na simulatorima CircuitVerse i PacketTracer. Svi nastavnici imaju mogućnost da unutar paketa Office 365, pomoću alata MSa Stream, snime sva predavanja kako bi se mogla kasnije pogledati.

RIT IMA 40 GODINA ISKUSTVA U IZVOĐENJU NASTAVE NA DALJINU

Kao međunarodni kampus renomiranog privatnog američkog sveučilišta Rochester Institute of Technology, u Dubrovniku i Zagrebu RIT Croatia provodi američke preddiplomske stručne studije, među kojima je i program Informacijskih tehnologija / Web and Mobile Computing. Uz visokokvalitetno obrazovanje i program koji je cijenjen i prepoznat u svijetu, naši studenti studiraju na engleskom jeziku, jeziku STEM-a, u međunarodnom okruženju, odrađuju stručnu praksu od čak 800 sati tijekom studija, i nakon uspješnog završetka stječu američku i hrvatsku diplomu.

SPREMNI SMO NA SVE IZAZOVE

Fakultet informatike u Puli (FIPU) prije šest je mjeseci pokrenuo projekt unaprjeđenja e-učenja, u kojem online nastava zauzima značajno mjesto. Stjecajem navedenih okolnosti, taj je projekt postao projekt od ključne važnosti te smo ostvarili značajan napredak i potpuno spremni dočekali izazove koje je pred nas postavilo vrijeme svjetske epidemije.

VRLO SMO ZADOVOLJNI DOSADAŠNJOM ONLINE NASTAVOM

Cijela ova situacija s koronavirusom i izazovi koje je postavila pred obrazovni sustav, istodobno je i izvrsna prilika da se u još većoj mjeri implementiraju nova rješenja e-učenja. FERIT već dugi niz godina uspješno koristi platformu Loomen za učenje na daljinu, pomoću koje nastavnici komuniciraju sa studentima, redovito postavljaju materijale za predavanja, auditorne, konstrukcijske i laboratorijske vježbe, ali održavaju i kratke provjere znanja, zadaju domaće zadaće i organiziraju kolokviranje pojedinih cjelina. 

FOI IMA ZASEBAN PORTAL ZA E-UČENJE

Već u prvom tjednu online nastave, cijeli FOI-jev sustav izrazito je dobro profunkcionirao i nastava se odvija nesmetano na svim studijima, uz kontinuirano održavanje i nadogradnju vlastite online infrastrukture (poslužitelji, sustavi za e-učenje, sustav za autentifikaciju i autorizaciju te sustav za webinare), koja se pokazala kao odlično rješenje. Studentima su na raspolaganju svi online resursi – digitalni materijali, videoprezentacije, online testovi, webinari i online konzultacije. Nastavnicima je na raspolaganju nekoliko različitih alata za izvođenje online nastave u realnom vremenu (Zoom, BigBlueButton, Adobe Connect i sl.), kao i webinari te kombinacija video i tekstualnih materijala.

NAŠA MISIJA JE KREIRANJE TRANSFORMATIVNOG EDUKACIJSKOG ISKUSTVA

Visoka škola Aspira, od svojih začetaka, kontinuirano ulaže, kako u kadrove, tako i u informacijsko-komunikacijske resurse, pa stoga novonastala situacije nije stvorila ugrozu poslovanja, kao ni obrazovnih aktivnosti. 

ZOOM I ANYDESK KAO GLAVNI ALATI

Već duži niz godina svi naši materijali dostupni su studentima VSMTI-ja preko platforme Loomen za učenje na daljinu. Osim toga, studenti za svaki predmet imaju objavljen i detaljan raspored održavanja nastave po tjednima, s popisom vrsta nastave (primjerice, predavanja, auditorne ili laboratorijske vježbe, seminar, terenska nastava, itd.) te nastavnih materijala i literature za gradivo koje se u danom tjednu obrađuje.

UVIJEK SPREMNI NA BRZE TEHNOLOŠKE TRANZICIJE

Algebra je istog vikenda nakon odluke o zatvaranju škola i fakulteta zatvorila fizičke učionice i zamijenila ih virtualnim. Stručni timovi Algebre koji već godinama uspješno organiziraju izvedbu programa obrazovanja, specijalističkih edukacija, preddiplomskih i diplomskih studija u online formatu, u svega tjedan dana su povećali virtualne kapacitete za izvođenje nastava na 160 učionica i 400 nastavnika. Cjelokupna nastava tako je preseljena u online format. 

Cijeli članak i linkove na sveučilišta možete pronaći na: bug.hr

Foto: Pixabay