Apolitični

Gdje je nestala talijanska rijeka Po? Vodostaj joj je najniži otkako se mjeri, pao je za više od sedam metara…

Dijelovi rijeke Po, najduže talijanske rijeke i najvećeg rezervoara svježe vode u državi ostaju gotovo bezvodni

Kombinacija suše, vremena bez kapi kiše u posljednja četiri mjeseca i visokih temperatura pokazale su se pogubnima za rijeku Po, najdužu rijeka u Italiji, koja prolazi kroz velike regije sjevernog dijela zemlje i od presudnog je značaja za trećinu talijanske poljoprivredne proizvodnje. Vodostaj Poa pao je sedam metara i trenutačno je najniži u 70 godina, otkako se uopće mjeri. Takvi uvjeti vode Italiju prema dramatičnoj ekološkoj i ekonomskoj situaciji, pišu tamošnji mediji.

Satelitske snimke istaknule su razmjere rekordne suše – fotografije, naime, koje je objavila Europska svemirska agencija (ESA), i koje uspoređuju rijeku Po prije dvije godine i sada, pokazuju da vode nema – u dijelu rijeke u blizini Piacenze, recimo, vidljiva su velika pješčana prostranstva.

Na rekordno niske razine spustila se i voda u velikim jezerima na sjeveru Italije, snažno pada i u prirodnim rezervoarima u središnjoj Italiji, na najnižoj razini posljednjih godina razina je vode u rijeci Tiber, dok je u rijeci Aniene protok vode prepolovljen.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Manuel Romano/Nurphoto Via Afp