Apolitični

Gdje 2021. studirati informatiku u Hrvatskoj? – Prvi korak prema željenoj IT karijeri

Developeri, sistemski inženjeri i ostali računalni eksperti – jednom riječju IT-jevci – toliko su tražena radna snaga i u svijetu i u nas da danas mogu birati koji će posao raditi već na samom startu karijere.

Pratite li novosti iz IT poslovanja, sigurno vam nisu promaknule vijesti kako je, primjerice, Infobip postao prvi hrvatski jednorog (kompanija vrijednosti iznad milijardu dolara) te je proglašen i najboljom tvrtkom na svijetu u svojoj branši (A2P SMS usluge). Zatim, tu je Nanobit, koji je osnovan 2008. godine, a čiji su vlasnici Alan Sumina i Zoran Vučinić tvrtku bogato prodali švedskoj Stillfront grupi, jednoj od vodećih svjetskih gaming kompanija u free-to-play segmentu. Zatim, tu je osječki startup Orqa, koji je u svojim počecima nastupio i pobijedio na Bugovom natjecanju Idea Knockout, a koji je nedavno osigurao veliku investiciju te si tako utkao put na globalnom tržištu. Domaća digitalna agencija FIVE prodana je američkoj multinacionalnoj kompaniji Endava. Svakako treba spomenuti i kompaniju Rimac Automobili, koja nezaustavljivo raste na krilima svojih inovacija i ulaganja od globalnih automobilskih kompanija (Porsche). Svi ti primjeri samo su dio pokazatelja koji dokazuju da hrvatski IT sektor nezaustavljivo raste – u posljednjih pet godina u prosjeku čak 11,2%.

Budući da ste čitatelj Buga, najutjecajnijeg IT medija, tehnologija vam je vjerojatno u krvi te maštate o tome da postanete vrhunski IT stručnjak – bilo da jednog dana osnujete vlastitu uspješnu IT tvrtku, bilo da se zaposlite kod modernog i perspektivnog poslodavca. Postoje mnogi ljudi koji su uspjeli i sa srednjoškolskim obrazovanjem, no put će vam postati značajno lakši završite li neku instancu visokog obrazovanja. Studij će vam dati potreban temelj za razvoj vlastite karijere, a na vama je da svoje znanje i karijeru neprestano gradite.

SADRŽAJ

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay