Apolitični

Gavelline večeri 2016.

Mjesec listopad i ove godine rezerviran je za program Gavellinih večeri, trideset i prvih po redu. Kazališni festival i u ovogodišnjem izdanju donosi cijelu paletu odličnih kazališnih komada te program u sklopu kojeg će svi ljubitelji kazališta biti zadovoljni.

Trideseti prvo izdanje Gavellinih večeri svečano je otvoreno 1. listopada predstavom „Duh koji hoda (Prometejev put). Predstava je spisateljsko-redateljska suradnja makedonskog dua Dejana Dukovskog i Aleksandra Popovskog, a priča je to o problemima koje su snašli individualca u svijetu kakav je nastao proteklih petnaest godina. Program Gavellinih večeri protezat će se brojnim izvedbama kroz cijeli listopad, a zatvorit će ga predstava „Filumena Marturano” redatelja Dražena Ferenčina.

Gavelline večeri –  program

Ovogodišnji program kazališnog festivala Gavelline večeri sastavljen je odabirom glavne postave Gradskog dramskog kazališta Gavelle, ravnatelja Borisa Svrtana, producentice Sonje Kovačić te dramaturga Dubravka Mihanovića. Glavni program sačinjava 11 predstava, među kojima je čak 8 u konkurenciji za nagradu. Osim osam natjecateljskih predstava, jedna će biti prikazana na zatvaranju, izvan konkurencije, a dvije su nastale u produkciji Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.

Kako je od 2014. godine, program Gavellinih večeri iz nacionalnog okvira prerastao u regionalni, tijekom devet kazališnih večeri, gledatelji će moći uživati u kazališnim uspješnicama predstavnika iz Novog Sada, Ljubljane, Rijeke, Beograda, Zenice, Sarajeva te naravno Zagreba.

Nakon svake predstave, dramaturginja Mira Muhoberac te glumački predstavnici Gradskog kazališta Gavella – Antonija Stanišić Šperanda, Ozren Grabarić, Igor Kovač, Anja Šovagović Despot, Amar Bukvić, Perica Martinović i Slavica Knežević, u atriju kazališta vodit će razgovore sa zainteresiranom publikom koja će glumcima moći postavljati pitanja te davati osobne osvrte na kazališne prikaze.

Na zatvaranju programa 31. Gavellinih večeri prikazat će se predstava mlade dramske spisateljice Tanje Šljivar – „Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali”, a pobjednike ovogodišnjeg izdanja Gavellinih večeri, u kategoriji najbolje predstave, najuspješnije režije te najbolje muške i ženske uloge saznat ćemo 11. listopada.

Cijeli raspored predstava može se pogledati na službenim stranicama Gradskog kazališta Gavella.