Apolitični

Gatsko kulturno ljeto privuklo mnoštvo ljudi

Ovogodišnje 11. po redu Gatsko kulturno ljeto ili „Dani Ive Marjanovića”, zasigurno će mnogima ostati draga i nezaboravna uspomena.

„Iza nas je pet vrlo bogatih i raznolikih večeri, a večerašnja je obilovala večeri folklora, pučkih napjeva i klapske pisme koji su bili odlično posjećeni i rado primljenih od publike, a kako se čulo po šaputanju iz publike, bilo je i mnogo i stranih gostiju koji svoj godišnji odmor provode na omiškom području ili donjepoljičkoj rivijeri koji dobro prihvaćaju naše programe…” zaključila je Nikolina Radmilo Pivčević, predsjednica KUU „Mosor” iz Gata. „Otvorili smo naše Gatsko ljeto pričama iz Vukovara, a zatvorili prekrasnom večeri, pjesmom i plesovima duž Lijepe Naše…”

Gatsko kulturno ljeto

Gatsko kulturno ljeto, oli ti „Dani Ive Marjanovića” razlikuju se od ostalih manifestacija duž naše obale, što se svake druge večeri programi održavaju na drugom mjestu. Dakle, svečano otvaranje je bilo u prostoru Skočibe,druga večer u svetištu kod Gospe, treća na prostoru u Kuvačićima, četvrta Pod Gracem i ova peta na Trgu sv. Ciprijana. Centralno mjesto večerašnjeg programa sačinjavali su članovi KUU „Mosor” iz Gata, KUD „Posavac” iz Vrbanja i Klapa „Besida” iz Klisa. Po starom i dobrom običaju, Gačani su izveli predstavu „Biranje poljičkog kneza” koja je, kao i obično, pobudila najveći i interes publike, što je nagrađeno dugotrajnim aplauzom.


Dugogodišnja suradnja KUD „Posavac” iz Vrbanja i KUU „Mosor” počelo je davnih devedesetih godina i traje do danas, pa je ovo bila prilika da Nikolina Radmilo Pivčević , predsjednica KUD „Mosor” i Ivan Čosić, predsjednik KUD „Posavac” razmjene međusobne poklone i učvrste daljnu suradnju.
Na „Danima Ive Marjanovića oli ti 11. Gatskom kulturnom ljetu, nazočili su i Stipe Mekinić, dogradonačelnik grada Omiša, don Vlade Đuderija, gatski župnik i dekan Poljičkog dekanata te Petar Rodić i Ante Markičević, Veliki i Mali knez Društva Poljičana „Sv. Jure – Priko”, kao i Kruno Čović, Veliki knez Društva Poljičana u Zagrebu, dr. Ivan Kuvačić i brojni drugi.
Čast da i ovogodišnje Dane Ive Marjanovića ili 11. Gatsko kulturno ljeto zatvori mlada Lucija Žuljević.

Davor Grgat