Apolitični

Gastronomski priručnik Maje Nikolić i Gaby Škeve „Imotski na pjatu”

Večer 39. Imotskih sila na repertoaru događanja danas nudi posjetiteljima događanje koje će posjetiteljima priuštiti pravi gušt za nepce.Radi se o promociji 4. izdanja imotskog gastronomskog priričnika autorica Maje Nikolić i Gaby Škeve „Imotski na pjatu” koje će se s početkom u 21 sat održati u Dvorima don Ivana Turića.

Na četvrto izdanje kuharice koja otkriva kako spraviti ukupno 464 imotska slana i slatka jela, čekalo se osam godina, stoga, Imoćani s nestrpljenjem očekuju novo izdanje gastronomskog priručnika dvaju Imoćanki.
Uz recepte imotskih delicija u kuharici će se i ovoga puta pronaći pokoja gurmanska anegdota koje će, kao i priručni dio, autorice popratiti fotografijom hrane o kojoj su pisale.

Dopisnik Terracon Newsa, Božo Ćosić, razgovarao je s autoricom djela Majom Nikolić koja „Imotski na pjatu” opisuje kao:

– „Imotski na pjatu” je, ustvari filozofska zbirka ljubavi i jela moga najdražeg gradića. U njoj su u jednom klupku sjedinjeni ljudi, spiza, moja jezera, moja kamena skalinada, moje imotske mačkare, moja lipa imotska pisma, među njih se pomišao šećer i sol, posuti su brašnom, poliveni ukusnim točom (umakom), a iz svega toga izvire ljubav, pripadnost jedni drugima, pripadnost sredini gdje smo se rodili i odgojili. Eto to vam je ta filozofija. Najlakše je bilo napisati ili sastaviti neku konvencionalnu kuharicu. Fala Bogu, znam na stotine recepata. Lijepo napišete količine nečega, koliko se i kako spravlja i točka. No, „Imotski na pjatu” ima i to, ali ima i kako se to kuša među ljudima. Svaka fotografija u knjizi sama za sebe priča priču o posebnosti moga grada. Šeretski pisane zgode i zgodice imotskih bonkulovića prate te recepte. U jednom trenutku vam se uz imotsku carsku tortu, nenadmašnu kraljicu svih slastica, pojavi plavetnilo Modrog jezera ili blještavilo kamena mojih imotskih kuća, skalinada. Zaleti se uz nekakav slasni prilog priča iz davnina o običajima u mome gradu, zapravo, kako bi rekla, u rižotu od domaće kokoši, svako zrno riže ima svoju priču o Imotskom. I to je to, to je smisao i kvaliteta moje knjige.

Intervju s autoricom u cijelosti pročitajte na Terracon news -u.

Imoćani su od milja „Imotski na pjatu” nazvali svojim autentičnim, jedinstvenim suvenirom koji je odaslan i diljem svijeta, od Australije do Ognjene zemlje, te rasprodan do zadnjeg primjerka.

Više u kategoriji: život
Jelena Perko, mag. oec.