Apolitični

Gastro večer koka hrvatica

Blagdan sv. Mihovila uskoro će donijeti svečana misna slavlja u mnogim mjestima Hrvatske. Jedno od takvih je i Dugopolje koje će u sklopu programa proslave Dana općine u srijedu 23. rujna u 18.30 održati Gastro večer koka hrvatica, degustaciju autohtonih jela od mesa i jaja kokošje pasmine hrvatica koju organizira Udruga uzgajivača koka hrvatica Splitsko-dalmatinske županije u suradnji s Turističkom zajednicom općine Dugopolje.
Zanimljiva i nesvakidašnja gastro večer održat će se u Vatrogasnom domu u Dugopolju, a gostima će se predstaviti uzgajivači i poljoprivredna gospodarstva s područja općine Dugopolje, Cetinske i Imotske krajine. Važno je napomenuti da se ovi uzgajivači bave slobodnim i ekološkim uzgojem peradi koji zahtijeva matično kokošje jato od 10 koka i jednog pivca na 100 m2 vanjskog prostora. Veliki dio uzgajivača koka hrvatica s područja Dalmatinske zagore ujedno su i hrvatski branitelji čija je namjera daljnja popularizacija ove kokošje pasmine, povećanje broja matičnih jata te proširenje uzgoja na cijelu Dalmaciju. Događanja poput ovog lijep su primjer povezivanja turizma i poljoprivrede te održivog razvoja malih lokalnih zajednica u dalmatinskom zaleđu.
Dio jela spremat će se i na licu mjesta uz kuhare iz dugopoljskog kraja, a neka od jela koje će gosti ovog gastro događaja imati priliku degustirati su: juha od pivca, pivac lešo, pivac ispod peke s krumpirima, pileći tingul s palentom, omlet od jaja, manistra s jajima, kolači medenjaci s mosorskim aromatičnim biljem, patišpanj biskvit, imotska torta, imotski rafioli…
Glazbeni dio večeri upotpunit će dugopoljski glazbenik i svirač tradicijskih glazbala Oliver Rogošić, ženska klapa „’Murtela” i KUD „Pleter” iz Dugopolja.
Dobrodošli u Dugopolje na Gastro večer koka hrvatica!
Više u kategoriji: Gospodarstvo; Turizam
Foto: visitdugopolje.com
D. Šabić, mag. nov.