Apolitični

„Gastro advent” za sve…

Već šestu u gradu pod Marjanom održava se „Gastro advent”. Adventski vijenci izrađuju se od namirnica iz mediteranske kuhinje koja odiše skromnošću, ali i tradicijom te zdravljem. Gosti Gastro adventa dolaze iz raznih zemalja svijeta, promičući svoje običaje i delicije u brojnim splitskim restoranima, što je svojevrsna razmjena adventskih čarolija, kroz okuse i mirise Božića. Brojni splitski restorani u svojim ponudama imaju odabrana adventska jela po popularnim cijenama, od bakalara na razne načine, preko frankfurtskih rebaraca s kiselim kupusom i mađarskog gulaša do adventske guske s crvenim kupusom i knedlama od krumpira.
Ovogodišnji adventski vijenac nazvan „Dioklecijanov adventski vijenac” posvećen je lovorovom listu. Manifestaciju „Gastro advent u Splitu”organiziraju Grad Split, TZ Split, umjetnici te ugostitelji, hotelijeri i umjetnici koji sudjeluju u pripremi prigodnih blagdanskih jela po promotivnim cijenama, a prihvatljivu feštu je osmislila Olja Martinić iz Savjetovališta za nutricionizam Olja. Ove godine u suradnji s Udrugom Trim s otoka Hvara predstavljeni su otočki proizvodi koji mogu biti savršen ukras za bor, ali i jestivi dar za najdraže. Posebna pozornost posvećena je lovorovom listu koji je simbol slave, mudrosti i mira. Njegova primjena je široka kroz dužu povijest, kako u medicini, tako i u gastronomiji. U blagdanskim danima pravi je odabir jer pospješuje eliminaciju vode, snaži obrambeni sustav, pomoć je i pri virusnim infekcijama. Zbog svog specifičnog sastava potpomaže probavu mesnih jela i jela s leguminozama.
Neka vam „Gastro advent” upotpuni raspoloženje tijekom prosinca.

Više u kategoriji: Hrana; Turizam
Izvor i foto: visitsplit.com
D. Šabić, mag. nov.