Apolitični

Ganga – oživljava uz bukaru, narodne nošnje i običaje

Ganga je hrvatska tradicionalna narodna pjesma. Oblik je višeglasnog napjeva u hrvatskom folkloru.

Jedan vodeći glas govori riječi, dok ostali u raspjevanom društvu prate, gangaju, uglavnom ispjevavanjem samoglasnika “e” i “o”. Postoje srodni oblici pjevanja: rera, ojkavica (ojkalica) odnosno orcanje.

Ganga je po sadržaju i formi glazbena pojava koja je najvećim dijelom nastala tako što je pojednostavljenom obliku ojkanja (putničkog pjevanja, treskanja) inkorporiran zvuk oponašanja gusala, ili pak jednostavno pridodana dionica oponašanja zvuka gusala, piše dr. Nikola Buble. Ganaga je upisana 31. listopada 2009 u Registar nematerijalne kulturne baštine.

Jedini festival gange u Hrvatskoj održava se u Cisti Velikoj u kolovozu kada se ljubitelji ovakvog tradicionalnog načina pjevanja okupe na jednom mjestu. Nastupila su brojna kulturno-umjetnička društva, kao i pojedinici prezentirajući kuturnu baštinu svog kraja. Ima ih iz cijeloga svijeta u narodnim nošnjama, s različitim tradicijskim instrumentima, govori nam domaćin i organizator festivala Frano Rojnica, a potvrđuje kako treba uložiti podosta energije i truda pa i živaca kako se ganga ne bi odala zaboravu.

I neka se pamti – Ganga je način pjevanja, i to višeglasnoga, a u nedostatku društva za pjevanje ganga je i jednoglasni način pjevanja. Potrebno je ovom prigodom naglasiti da svaki pjevač, gdje god se ganga pjeva, vrlo dobro i strogo razlikuje gangu od svakog drugog načina pjevanja – “putničkog”, “brojkavice”, “treskavice”, “treje”, “džotavice”, “rere”, “ojkavice” i svih drugih mogućih načina pjevanja što se susreću na području Dinarskog gorja, gdje je uobičajena pentatonika slavensko-ilirsko-mediteranskog podrijetla. Značenje pojma ganga dvostruko je: “pjevati gangu” ili ‘pratiti pjevača u pjevanju gange.

Pjevajte gangu i otrgnute je zaboravu.

Foto: uz-gangu-i-bukaru.com

D. Šabić, mag. nov.