Apolitični

U Galeriji umjetnina održano predavanje na temu Kreativne strategije: Početnica

U utorak, 4. listopada, u dvorani splitske Galerije umjetnina održano je predavanje Kreativne strategije: Početnica koje su održale dvije umjetnice Andreja Kulunčić i Martina Kontošić.

Andreja Kulunčić vizualna je umjetnica i kiparica koja svoje umjetničke radovi na jednoj interdisciplinarnoj razini doživljava i predstavlja kroz prizmu istraživanja, sukreiranja i samoorganizacije. Marina Kontošić inače je kustosica i kulturna producentica, a projektima temeljnim uglavnom na novim medijima promiče razvoj suvremenih umjetnika

Andreja Kulunčić i Marina Kontošić ne samo da su u Split došle zbog predavanja Kreativne strategije: Početnica, već od danas u dvije škole održavaju kreativne radionice iste tematike kao i samo predavanje. Kao osnovni lajt motiv predavanja nametalo se pitanje angažirane umjetnosti, što je zapravo i nit vodilja istraživanja i stvaranja ovih dviju umjetnica. Kada se o angažiranoj umjetnosti govori u Hrvatskoj, Andrea Kulunčić je neizostavna zbog dva desetljeća sustavnog sudjelovanja u ovom vidu kreativnosti i progovaranja kroz umjetnost.

Kreativne strategije: Početnica/ Što je meni moja borba dala?

Andreja Kulunčić na početku predavanja brojnu i zainteresiranu publiku je pozdravila te uputila nekoliko kratkih riječi o samome projektu.

Rad Andreje Kulunčić predstavlja različite aspekte društvenih odnosa te, naravno, društvene angažiranosti. Koliko je društvena angažiranost bitna, Andreja ispituje kroz vidove umjetnosti vodeći se pitanjima vlastite angažiranosti te postavljajući to isto pitanje i samoj publici. Ono što Andreju Kulunčić zanima te što je pokušala, zajedno s Martinom Kontošić, saznati od svoje publike jest kako se odnosimo prema zajednici, te kako ta ista zajednicama nama uzvraća. Baveći se svojom profesijom i ljubavlju – kiparstvom, Andrea Kulunčić i dalje svoje preokupacije temelji na odnosu pojedinca prema zajednici i obrnuto i to u vidu različitih zakona, bilo da se radi o azilantima, ženama ili bilo kojoj drugoj skupini ljudi. Isto tako, Andreja izbjegava svrstavati ijednu grupu na marginu, ostavljajući im ipak dovoljno prostora za vlastitu borbu.

Kreativne strategije: Početnica zapravo je umjetnička strategija temeljena na kritičkoj i društvenoj pedagogiji koja nameće brojne probleme te pokreće društvenu angažiranost koja je, prema mišljenju ovih dviju umjetnica, potrebna kao sredstvo mobiliziranja ideje o odnosu zajednice i pojedinca.

Nakon uvodnog teorijskog dijela uslijedila je diskusija koja je potakla dodatna pitanja i razmišljanja publike, ali i samih umjetnica na zadanu temu te je prikazan film o različitim ishodima radničke borbe „Što je meni naša borba dala”.