Apolitični

Galerija vam predstavlja izložbu – Petlja

Galerija umjetnina ima čast pozvati vas na otvorenje izložbe Emilije Duparova – Petlja.
Otvaranje će se upriličiti ovog petka 4. 3. 2016. u 19:00 h. Evo što je o izložbi napisao Kustos Galerije Branko Franceschi:
– Petlja kao tehnički pojam u medijskoj umjetnosti označava beskrajno ponavljanje segmenta zvuka ili pokretne slike. U istoimenoj izložbi Emilije Duparove, petlja je istovremeno metoda i motiv koji predstavljene video radove, fotografski ciklus i zvučnu instalaciju, izdvaja iz umjetničinog inače heterogenog opusa. Istovremeno, naziv ukazuje i na univerzalno i metafizičko značenje radova koji podjednako intenzivno odražavaju umjetničin subjektivni, poetično-mračni doživljaj stvarnosti. Motive svojih radova umjetnica pronalazi u neposrednom okruženju, te ih intuitivnom selekcijom bilježi fotografskom i/ili video kamerom.

Na formalnoj razini svi radovi su na tragu one struje vizualnih umjetnosti 20. stoljeća koja je apstrakciju razvijala redukcijom slike objektnog svijeta. Duparova uvijek polazi od dokumentarne snimke koja se rotacijom kamere i montažom u petlju sve više udaljava od izvornog predmetnog motiva prema čisto likovnim vrijednostima. Na isti način snimka popratnog, realnog zvuka razvija se prema artikuliranom, ciklički pojačavanom ili utišavanom, ubrzavanom ili usporavanom, šumu. Zahvaljujući kombinaciji ovih postupaka samo djelo više ne proizlazi iz nečeg, niti predstavlja išta drugo osim ogoljenog unutarnjeg stanja umjetničinog duha ili duše. Svojevrsni rezime izložbe predstavlja audio instalacija Neprolazna misao (2015.) koja dočekujući i ispraćajući posjetitelje uz neprekidno mantrično ponavljanje pojmova započinje i dovršava svojevrsnu prostorno-vremensku petlju izložbe.
Emilija Duparova ( Split, 1967.) diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Radi na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, u zvanju redovite profesorice. Uz slikarstvo, njena umjetnička praksa, uključuje multimedijalne projekte, ambijente, instalacije, fotografiju i video. Članica je likovnih udruženja Splita, Zagreba i Rijeke. Do sada je realizirala 45 samostalnih i sudjelovala na mnogobrojnim skupnim i žiriranim izložbama u zemlji i inozemstvu. Za svoj umjetnički rad i rad u struci dobitnica je značajnih međunarodnih i nacionalnih nagrada i priznanja.
Izložba je otvorena do 29. 3. 2016.

Više u kategoriji: Kultura
Izvor i foto: Galerija umjetnina Split
D. Šabić, mag. nov.