Apolitični

Galerija umjetnina Split poziva

Splitska galerija umjetnina raduje se vašem dolasku na otvorenje izložbe Joško Eterović – Djelo i vrijeme: 1973. – 2016. u utorak, 9. veljače u 19:00.
Evo što je kustos Milan Bešlić napisao o izložbi:

– Izložba Joška Eterovića u splitskoj Galeriji umjetnina pod nazivom Djelo i vrijeme: 1973. – 2015. i po kustoskoj koncepciji Milana Bešlića, predstavlja presjek umjetnikove preko četrdeset godina dugačke karijere. Izbor uključuje reprezentativne radove iz ciklusa Prekinuta linija, Kvadrat, Vrijeme gradnje, Tok vrpce, Novi poentilizam, Sol Invictus, Kamenolom, Zakrivljena ravnina, Mutacije, te uključuje svu medijsku i tehničku raznolikost koja obilježava umjetnikovu stvaralačku praksu. Umjetnička karijera i uspjeh Joška Eterovića ni po čemu nisu tipični za hrvatski kulturni kontekst. Njegova poetika naklonjena apstrakciji u istraživanju kompozicijskih i kolorističkih vrijednosti te eksperimentiranju s materijalima izvedbe, formirala se u zahtjevnom okruženju pariške umjetničke scene i tržišta početkom sedamdesetih godina, što je do maksimuma doprinijelo razvoju autoru prirođene sklonosti ka perfekcionizmu izvedbe. Eterović živi i radi između Rijeke, Zagreba i Pariza, višestruko je nagrađivan, a njegova umjetnička djela u fundusu su prestižnih institucija i privatnih zbirki u Hrvatskoj i svijetu.

 

Eterović je djedovinom Bračanin s obiteljskom lozom iz Povlja i Pučišća, rođen u Splitu, odrastao u Rijeci, školovan u Zagrebu, a karijeru je započeo u Parizu. Činjenica je da je Eterović u minulim desetljećima stvarao u Hrvatskoj i Parizu, pa su obje sredine njegovi domicilni prostori koji su ga oblikovali kao hrvatsko-francuskog slikara.
(iz predgovora Milana Bešlića)

Iz djela izranja jedna istina. Iznašli smo geometriju da bismo naš svijet sagradili po slici svemira i njegova ustroja – Eterovićevo su djelo već usporedili s tantričkim krugovima i drevnim predočavanjem zvjezdanog sustava – no, kako se putokazi množe, gubeći se tako u vlastitom preobilju, zar se taj sustav svijeta ne plaća rasapom predmeta koji gradi?
(Catherine Millet, iz teksta o J. Eteroviću)
Dođite u Galeriju i još jednom podržite kulturno važan trenutak grada Splita.

Više u kategoriji: Kultura
Izvor i foto: Galerija umjetnina Split
D. Šabić, mag. nov.