Apolitični

Galerija umjetnina otvorila novu sezonu

Galerija umjetnina u Splitu jučer je, 8. rujna, dvjema izložbama otvorila novu sezonu koja, ako je suditi po izravno umjetničkom predstavljanju publici, ali i riječima ravnatelja Branka Franceschija, donosi cijeli niz zanimljivih izložbi i događanja.

Izložbe koje su otvorile novu sezonu u splitskoj Galeriji umjetnina su izložba zagrebačkog fotografa Ivana Posaveca Horizonti/ Dolje tvrdo, gore visoko te izložba slikara iz Subotice, Spartaka Dulića.

Ivan Posavec

 

Izložbu fotografija Horizonti/ Dolje tvrdo, gore visoko pripremila je kustosica Iris Slade, koja je u početnom obraćanju gostima galerije i posjetiteljima izložbe ukazala na stil rada fotografa Ivana Posaveca te na 14 panoramskih fotografija nastalih u periodu od 11 godina. Naknadno digitalizirane fotografije doprinijele su veličini formata 90 x 360 centimetara čime je osnovni motiv horizonta dodatno izdužen i vjerno dočaran. Tematska okosnica fotografija očigledno je horizont, a ljudski element suptilno je uveden u prostor, bilo da je riječ o slučajnim prolaznicima ili se utjelovljuje u urbanim elementima. Estetika je potpuno odsutna na fotografijama Ivana Posaveca, a upravo to je autoru poticaj da snima prostore lišene ikakvog ekscesa. Kako Ines Slade navodi, Posavčeve fotografije su nadasve poetična i nenametljiva svjedočanstva nesvakidašnjih prizora. Iako je najveći broj fotografija snimljen upravo u Zagrebu, u Galeriji umjetnina mogu se vidjeti i dvije fotografije snimljene u autorovom rodnom mjestu, Dužice pokraj Siska, jedna u Šibeniku te jedna fotografija snimljena na splitskim Bačvicama. Fotografiju snimljenu na Bačvicama Posavec je donirao Galeriji umjetnina, a to je ujedno i jedna od tri fotografije koje je Posavec premijerno izložio. Ines Slade u zaključnoj riječi navela je da je Ivan Posavec u svojim fotografijama ujedinio umijeće, iskustvo i  umijeće gledanja u prostoru i emociji.

Spartak Dulić

Uz fotografije Ivana Posaveca, od jučer u Galeriji umjetnina posjetitelji mogu pogledati i izložbu slika autora Spartaka Dulića, koju je pripremio ravnatelj galerije, Branko Franceschi. Branko Franceschi posjetitelje galerije i izložba kratko je upoznao s radom i djelom slikara Spartaka Dulića. Potpuno drugi spektar emocija i doživljaja, u svojevrsnoj eksploziji boja, poteza i ritma posjetitelje je prodrmao nakon sjetnih fotografija Ivana Posaveca.

Dvanaest slika, srednjih i velikih formata, Spartaka Dulića, nastalih u periodu od 2008. do 2016. godine premijerno su prikazane u Hrvatskoj, a ovo je Dulićeva prva samostalna izložba u Splitu. Franceschi je Dulićeve slike okarakterizirao kao apstraktna djela u kojima se jasno primjećuju elementi slikarstva 20. stoljeća, počevši od referenci na pop art do stripa i grafita, koje Spartak Dulić jasno promovira. Premda se Dulić tek nakon bavljenja izradom instalacija i performansima počeo baviti slikarstvom, to se pokazala kao jako uspješna faza u njegovom umjetničkom stvaralaštvu, čiji produkt se može primijetiti u slikama izloženim u splitskoj Galeriji. Spartak Dulić splitskoj Galeriji umjetnina također je donirao jednu sliku.

Svi ljubitelji fotografije i slikarstva pozvani su u Galeriju umjetnina gdje će doživjeti cijeli spektar emocija i doživljaja promatrajući crno-bijele horizonte kroz objektiv Ivana Posaveca te eksploziju atmosfere u boji Spartaka Dulića.