Apolitični

Galerija umjetnina ima čast pozvati Vas na NOĆ MUZEJA 2017: Glazba Momčilo Golub

Galerija umjetnina ima čast pozvati Vas na NOĆ MUZEJA 2017: Glazba Momčilo Golub

Kiša je padala kao da svira 10.000 violončela, instalacija, 2016.
Vunena pastorala, instalacija, 2017.
Kustos: Branko Franceschi

Momčilo Golub jedan je od najuvaženijih splitskih postkonceptualnih umjetnika. Svoju reputaciju stekao je kompleksnim umjetničkim instalacijama koje na nepredvidljiv način povezuju svakodnevne predmete i situacije s autorovom osebujnom poetskom imaginacijom u službi otkrivanja osobnih istina o ustrojstvu i biti svekolike stvarnosti. Instalacije koje će biti na uvidu tijekom Noći muzeja rekonstrukcija su recentnih radova s motivom glazbala.

Tomislav Buntak
Svi protiv svih, zlatni flomaster na zidu, 10 x 2,86 m, 2017.
Kustos: Branko Franceschi

Tomislav Buntak jedan je od najeksponiranijih hrvatskih likovnih umjetnika čija praksa pokriva cjelokupan raspon slikarske i crtačke discipline. Jedan od najupečatljivijih segmenata njegovog stvaralaštva monumentalni su zidni murali koje je inaugurirao izložbom Zidovi i prostor 2002. godine u sklopu 15. međunarodne izložbe crteža u Muzeju moderne i suvremen umjetnosti u Rijeci. Specifičnosti splitskog murala izvedenog zlatnom bojom naglašena je vertikala kompozicije i tema borbe svih protiv svih kao metafora sadašnjeg civilizacijskog trenutka. U izvedbi murala Buntak ne koristi nikakva tehnička, niti tehnološka pomagala, već kompoziciju izvodi iz ruke kao što pokazuje kratki 10 minutni video.

Autopsia
Damnatio memoriae, ambijentalna zvučna instalacija, 2016. ( Atrij muzeja)
Kustos: Branko Franceschi

Autopsia je depersonalizirani umjetnički projekt koji se bavi glazbenom i vizualnom produkcijom, a u realizaciji multimedijskih projekata okuplja umjetnike različitih profesija. Autopsia je radom započela u Londonu 1970-tih, nastavila kroz osamdesete izuzetnom dinamikom u Novom Sadu i centrima bivše Jugoslavije, a nakon 1990. godine središte svoje aktivnosti izmješta u Prag otkuda uspješno djeluje na području glazbe, glazbenog izdavaštva, koncertima i izvedbi monumentalnih instalacija širom svijeta. Damnatio memoriae je osmišljen za atrij Galerije umjetnina, u fundusu je muzeja, a u veljači 2017. je planirano njegovo objavljivanje na CD-u.

Djela iz kolekcije nadahnuta glazbom
Kustosice: Lana Beović, Katica Modrić, Adriana Perojević

Stažistice Galerije umjetnina sukladno temi ovogodišnje noći muzeja iz kolekcije muzeja izabrale su i u postavu istaknule umjetnička djela koja su motivom ili sadržajem povezana s glazbom. Svaki od radova popraćen je njihovom kustoskom interpretacijom.

Reprodukcija: Tomislav Buntak potpisuje mural Svi protiv svih, 13.1.2017.