Apolitični

Galerija Meštrović najavljuje veliku izložbu

Splitska Galerija Meštrović, Atelijer za modeliranje gline pripremljena je za veliku izložbu Ivan Meštrović: Spomenik Grguru Ninskom u Splitu koja će se otvoriti 20. siječnja, a potrajat će do 20. veljače ove godine. Autorica koncepcije izložbe je kustosica Maja Šeparović Palada, dok je autorica likovnog postava izložbe Renata Waldgoni. Oblikovanje opreme izložbe i kataloga potpisuje Rafaela Dražić.
Spomenik starohrvatskom biskupu Grguru Ninskom (X. stoljeće) najpoznatiji je splitski, ali i Meštrovićev javni spomenik te najveći u njegovom opusu. Visok je 7,58 metara, vrsno je i zanatski zahtjevno modeliran i odliven u broncu te je prema autorovoj želji postavljen na Peristil Dioklecijanove palače 1929. godine za koji je prostor i zamišljen kao site-specific.
U radu: Ivan Meštrović: Spomenik Grguru Ninskom u Splitu govorimo o nastanku i razvoju ideje spomenika (1919. – 1927.), navodimo idejno-politički kontekst provedbe izvedbe koji će od samog početka dominirati nad umjetničkom i likovnom izvedbom, donosimo okolnosti postavljanja spomenika (1929.), razmontiranja i uklanjanja (1941.) te ponovnog smještanja na drugu lokaciju (1954.), pretpostavljamo razloge zbog kojih je Ivan Meštrović odlučio odustati od prve inačice spomenika čiji se brončani odljevi nalaze u javnim prostorima gradova Varaždina i Nina. U radu sintetiziramo dosadašnje spoznaje i donosimo nova saznanja. Preko korištene literature, arhivske građe, skica i studija te crteža i arhitektonskih nacrta za spomenik, kao i fototečne građe, ovaj rad pruža cjelovit pregled teme – ponajprije iz optike vremena u kojemu je spomenik nastao i kroz stajalište Ivana Meštrovića. …. U radu donosimo podatke o odnosima Meštrovića i njegovih suvremenika koji su bili angažirani oko spomenika Grguru Ninskom (dr. Ive Tartaglie, don Frane Bulića, dr. Ljube Karamana i dr…. )
Na izložbi Ivan Meštrović: Spomenik Grguru Ninskom u Splitu izloženo je pet studija prve i druge inačice spomenika, u bronci i u gipsu. Referentni arhitektonski nacrti i crteži predstavljeni su reprodukcijama. Izlošci su iz fundusa Atelijera Meštrović u Zagrebu i Galerije Meštrović u Splitu, Muzeja grada Drniša, Muzeja grada Iloka i Galerije umjetnina u Splitu. Većina muzejske građe do sada nije bila predstavljena javnosti. Tijekom izložbe odvija se projekcija filma Otkrivanje spomenika Grguru Ninskom autora Radovana Ivančevića. (Filmoteka 16, Zagreb, 1976.).
Dođite sljedeće srijede u Galeriju Meštrović na izložbu Ivan Meštrović: Spomenik Grguru Ninskom u Splitu .

Više u kategoriji: Kultura
Izvor i foto: visitsplit.com
D. Šabić, mag. nov.