Apolitični

Galerija „Ivan Rendić“ kulturno okuplja…

Bračka galerija „Ivan Rendić“ posebno je posjećena u turističkoj sezoni, ali njezine eksponate dolaze pogledati ljubitelji umjetnosti i tijekom cijele godine. Galerija je ugodno uređeni umjetnički prostor sa zbirkom sakupljenih umjetnina Ivana Rendića, njegovih skulptura, reljefa i nacrta.

Posjetom galeriji dobivate saznanja o početcima novijeg hrvatskog kiparstva koje je neumorno i strpljivo gradio rečeni umjetnik. Kroz vrata galerijskog prostora, otvorena prije 16 godina, prošlo je na tisuće poklonika kiparske umjetnosti koji su upoznali Rendićeve uratke, njegovo razmišljanje i njegov život.
Dodajmo da je hrvatski kipar većinu svog životnog vijeka proveo u Trstu, a njegov stvarateljski rad bio je pod utjecajem secesije i novijih strujanja, pa mu djela obuhvaćaju nadgrobne spomenice, skulpture, vrlo funkcionalno oblikovane grobnice te arhitektonski uratke. Trenutno galerija sadrži 18 skulptura i reljefa, a na posebnom mjestu nalazi se 50-ak originalnih nacrta, crteža i fotografija, kao i dokumenti iz umjetnikovog života.

Supetarski i brački kulturni život intimno je povezan s galerijom u kojoj se često organiziraju i priređuju te ugošćuju izložbe, promocije i predstavljanja knjiga, specijalizirana predavanja, prigodni koncerti, književni susreti i druga kulturna druženja. Stoga, kako se bliži turistička sezona, mnoge od vas želimo vidjeti u sjajnom ozračje izložbe uradaka u galeriji koja je naziv dobila po hrvatskom kiparu Ivanu Rendiću.

Više u kategoriji: Kultura

D. Šabić, mag. nov.