Apolitični

Galerija Gojak – sakralni mozaici Blaženke Salavarde

U makarskoj Gradskoj galeriji Antun Gojak otvorila se još jedna ovogodišnja izložba. Makarskoj likovnoj publici predstavila se zagrebačka akademska slikarica Blaženka Salavarda. Izložba njenih sakralnih motiva izrađenih u tehnici mozaika prikazuje se prigodom obilježavanja Uskrsa. U glazbenom dijelu programa otvaranja izložbe sudjelovao je Zbor Župe sv. Marka evanđelista iz Makarske. Izložba će potrajati do 15. travnja, a za posjet će biti otvorena ponedjeljkom i utorkom od 9 do 12 sati, te srijedom, četvrtkom i petkom od 9 do 12 i od 18 do 20 sati.
Blaženka Salavarda rođena je 1960. u Knešpolju (BiH). Gimnaziju je završila u Širokom Brijegu. Godine 1983. diplomirala je dizajn odjeće na VŠTO u Zagrebu (danas TTF). Tri godine poslije diplomirala je i slikarstvo na ALU Zagreb, u klasi prof. Đure Sedera. Dugi niz godina bavi se zahtjevnom tehnikom mozaika, a u posljednje vrijeme i vitraja. Njeni radovi, pretežno sakralne tematike, nalaze se u mnogim crkvama i javnim prostorima Hrvatske i BiH. Godine 2012. izradila je, na traženje Biskupske konferencije BiH, mozaik s likom Gospe Kondžilske, sada smješten u Galeriji mozaika bazilike Navještenja u Nazaretu, u Svetoj Zemlji.
Uz brojne skupne izložbe samostalno je izlagala u zagrebačkim galerijama Nova, Idealni grad i Hrvatsko slovo te u Sarajevu, Mostaru, Čapljini, itd. Bavi se i dizajniranjem odjeće, nakita i sl. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU) .
Dođite u Makarsku i posjetite Gradsku galeriju Antun Gojak!

Više u kategoriji: Kultura
Izvor i foto: makarska-post.com
D. Šabić, mag. nov.