Apolitični

GALERIJA – FILIP ĆUSTIĆ: 27 godina, a radi za Vogue, Yves Saint Laurent, Selfridges, osvojio latinski Grammy za naslovnicu albuma… samostalnu će izložbu imati u zagrebačkom MSU

Umjetnik koji svoje radove bazira na temelju nadrealizma i “virtualnog realizma”, samostalnu će izložbu imati u zagrebačkom MSU

Na međunarodni fotografski festival Organ Vida u Zagreb dolazi ove godine i Filip Ćustić, koji će samostalnu izložbu otvoriti u Muzeju suvremene umjetnosti. Ćustić je mladi umjetnički fotograf rođen na Tenerifima u Španjolskoj, hrvatskog je podrijetla. Izlaže u prestižnim svjetskim muzejima, osvojio je latinski Grammy za naslovnicu albuma, u Vogueu su ga proglasili mladom nadom, radio je kampanje za Go UK, Gucci, Selfridges i slično. Dvadeset sedam mu je godina. Na društvenim mrežama ima stotine tisuća sljedbenika.

Na početku razgovora pitamo ga koliko ga je u radu inspiriralo španjolsko nadrealističko umjetničko nasljeđe. Nadrealizam, naime, ima jaku tradiciju u toj zemlji: “Glavna inspiracija na početku moje karijere jest bio nadrealizam. No, s obzirom na to da sam slijedio napredak u tehnologiji, u virtualnom svijetu u kojemu se sve može dogoditi, moja inspiracija dolazi iz, kako ga ja zovem, virtualnog realizma”.

Ćustić je postao poznat i u španjolskoj glazbenoj industriji nakon što je dobio najvažniju nacionalnu nagradu u tom segmentu, Latinski Grammy, za naslovnicu albuma “El mal querer” tamošnje poznate pjevačice Rosalíje. Na suradnju ga je pozvala nakon što su se upoznali preko društvenih mreža.

Do sada mu je u karijeri najteža i najambicioznija bila kampanja za Selfridges. Bio je to umjetnički projekt poznate londonske kuće, nazvan New Order. “Umjetnički je rad bio sam po sebi kompliciran, a istovremeno sam morao odaslati poruku koju su željele poslati modne kuće.

Morao sam pronaći balans. Jedna mi je od glavnih inspiracija bio zabat. Volim uzimati stvari iz prošlosti i kontekstualizirati ih u ovom stoljeću.” Kampanju za modnu kuću Yves Saint Laurent napravio je od stolaca.

Pitamo ga i što mu znači izlaganje u MSU? “To je ostvarenje sna. Prije nekoliko godina sam sa svojom majkom bio u muzeju i bio sam oduševljen. Kada me jedan od kustosa Lovro Japundžić, pozvao na suradnju, skoro sam se rasplakao. Ovo je prvi put da ću se imati priliku kreativno izraziti u Hrvatskoj” kaže.

Galeriju radova i cijeli članak možete pronaći na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay