Apolitični

Futurologija: rak dojke uspješno se liječi, umjetni bubreg zamjenit će dijalizu i transplantaciju…

Nakon cjepiva na tržište stižu kontracepcijske pilule za muškarce, umjetni bubreg dostupan je umjesto dijalize, rak dojke uspješno se liječi personaliziranim lijekovima, NASA-in rover pristaje na Mars, na taj planet stižu Kinezi i Arapi, poletjet će i automobili, Olimpijske igre održavaju se u Tokiju, a u SAD-u pojavljuje se najveći roj cvrčaka u povijesti. Sve su to već davno za 2021. zacrtali futurolozi na čije se podatke oslanja i sve više tvrtki

 U 2021. stižu vrhunska superbrza egzaskalarna računala (exascale) s milijun bilijuna ili jedan kvintilijun operacija u sekundi. Egzaskalarno računarstvo donijet će revolucionaran napredak na mnogim poljima omogućavajući simulacije većih razmjera, složenosti i trajanja nego ikad prije. Moći će se simulirati cijeli ljudski mozak u stvarnom vremenu, sve do pojedinih neurona.

Bit će lansiran i svemirski teleskop James Webb (JWST), dugo očekivani nasljednik Hubblea.

Iduće će godine NASA-in rover Perseverance pristati na Mars, gdje će tražiti znakove drevnog života. 

Nova nada u 2021. stiže ženama oboljelima od raka dojke, lijekovi su dosad omogućavali petogodišnju stopu preživljavanja nakon postavljanja dijagnoze, a novi će je udvostručiti. 

Još jedna medicinska novost stiže iduće godine – umjetni bubreg zamjenit će dijalizu i transplantaciju.

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: Pixabay