Apolitični

Frustrirani građani nakon potresa: statičare volontere povlačimo za rukav na ulici, nadležne službe su zakazale

“Zadnji kat, sama u stanu, na glavu pada žbuka… osjećaj nemoći je ogroman”, opisuje za Hinu prve trenutke potresa Svjetlana Fumić, stanarka zgrade u Zvonimirovoj ulici.

Grupi na Facebooku “Potres u Zagrebu – svi mi u centru” pridružila se nedavno da dozna što više korisnih i stručnih savjeta jer je kao stanarku i predstavnicu stanara zanima kako se pobrinuti za sigurnost sebe i svih u zgradi.

“Grupu sam osnovala tri dana nakon potresa, kada sam shvatila da ne postoji nikakva struktura, organizacija, hodogram aktivnosti što nam je činiti”, objašnjava administratorica Vesna Blašković.

Čekajući statičara

“I ja sam, a vjerujem i mnogi sugrađani, očekivala da će nam netko reći što dalje raditi, kako se ponašati, što je u našoj ingerenciji, a što rade nadležne službe”, objašnjava.

Kao ni drugi njezini sugrađani, na ta pitanja odgovor nije dobila.

Problema je puno i, kako stvari stoje, čini se da ćemo ih sve morati sami rješavati. Nije jasno što sami financiramo, što ide iz pričuve, što će se (i ako) refundirati… A ovo je tek početak”, kaže Blašković.

“Sve je izostalo. Svelo se na povlačenje za rukav statičara volontera na ulici, zivkanje svih mogućih majstora, arhitekata, statičara”.

“Počeli smo dobivati zbunjujuće informacije vezane uz plin, dimnjake. Velik dio stanara nema plin, dakle, nema grijanje i toplu vodu”, kaže Blašković.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay