Apolitični

Friganje fritula, umjetnost na djelu

Gurmansko natjecanje u friganju fritula na dan Proslave nastavlja se i ove godine – 17. prosinca u 19.30 na Kraljevu dvoru u Šibeniku održat će se druga po redu Freetulada.
Natjecanje je zasigurno dubljeg značenja, no što se naizgled čini – Proslava, Osmine ili Mali Božić stoljetni je vjerski običaj kojim se obilježavao tjedan uoči Božića ponoćnom zvonjavom sa svih crkvenih zvonika, a danas je sačuvan još jedino u Šibeniku. Proslava je ujedno označavala dan u godini kada su se prvi puta počele spravljati fritule, tradicionalna božićna slastica. Svaka šibenska kuća za ovaj desert čuva poseban recept, baštinjen od baka i prabaka, zato je Freetulada prilika da se dokažu svi umješni u izradi fritula. Najbolje zlatne okruglice ocjenjivat će stručni žiri, a u utrku za Zlatnu fritulu prijavite se s još najmanje dvoje pomoćnika, najkasnije do srijede, 16. prosinca u ponoć.
Osigurane su i osnovne namirnice za sve natjecatelje od naših dragih prijatelja ističu organizatori, a na vama je da oslobodite i razigrate maštu i sve što nije brašno, ulje, šećer, grožđice, cimet, limun ili rum, donesete sami. Oni manje vični u gastronomiji uvijek su dobrodošli u degustaciji toplih fritula i kao podrška natjecateljskim ekipama.
Probudimo duh Božića u lovu na Zlatnu fritulu i dočekajmo idilu ponoćnih zvona proslave u parku!

Više u kategoriji: Hrana; Turizam
Izvor i foto: sibenik.hr
D. Šabić, mag. nov.