Apolitični

Franjo Dijak osvojio nagradu na Fantasia Film Festivalu u Montrealu

Najavljivani film „Goran ili Vražji vrt” mladog i talentiranog redatelja Nevia Marasovića premijerno je prikazan na Fantasia Film Festivalu u Kanadi gdje je kazališni i televizijski glumac Franjo Dijak dobio vrijednu nagradu za glumu.

Dijak je televizijski i kazališni glumac, stalni član kazališta Gavella, a nagradu u Montrealu dobio je zahvaljujući glavnoj ulozi u spomenutom filmu.
Fantasia Film Festival jedan je od najcjenjenijih žanrovskih festivala na svijetu, a nagrada Cheval Noir za najboljeg glumca prestižan je dokaz o glumačkoj veličini i vrijednosti.
Na Fantasia Festivalu u Montrealu, u pet kategorija, konkuriralo je 137 filmova, među kojima i „Blood Father”. Glavnu ulogu u spomenutom filmu tumači Mel Gibson, što zapravo znači da je Franjo Dijak u konkurenciji za najboljeg glumca pobijedio i samoga Gibsona.

Franjo Dijak osvojio nagradu


Glavna glumačka postava filma te ostatak ekipe koja je radila na filmu, na čelu s redateljem Neviom Marasovićem, nisu mogli prisustvovati festivalu. Ipak, naglašavaju koliko im premijerno prikazivanje na tako prestižnom festivalu znači, a s priznanjem u obliku nagrade za najboljeg glumca presretni su i ponosni.
Prisjetimo se, film „Goran ili Vražji vrt” treći je po redu filmski uradak mladog i perspektivnog Nevia Marasovića. Radnja i ambijent uvelike podsjećaju na atmosferu koja se pronalazila u serijama Davida Lyncha i braće Cohen, Twin Peaks i Fargo, zbog čega se može reći da je Marasoviću unio osvježenje i inovativnost u kompletnu hrvatsku kinematografiju.
Radnja filma prati taksista u ulozi Franje Dijaka koji se samo želi brinuti za svoju slijepu ženu Linu, čiju ulogu tumači Nataša Janjić.

Franjo Dijak 


Međutim, idilični ambijent Gorskog kotara i Delnica, u kojem je sniman film, postaje mjesto sukoba interesa i karaktera koji rezultira nesretnim sudbinama čak sedam likova.
Podsjećamo da je film „Goran” svojevrstan hrvatsko-nordijski uradak zbog suradnje Nevia Marasovića s norveškim scenaristom Gjermundom Gisvoldom.
Iako je film već premijerno prikazan u Kanadi, u naša kina stiže teku siječnju, pa dok iščekujemo novo lice hrvatske kinematografije na kino platnima, čestitamo Franji Dijaku na prestižnom priznanju kao i cijelom timu koji su sudjelovali u stvaranju filmskog uratka već prepoznatog u svijetu.