Apolitični

Francuski paradoks

U jednoj od najpoznatijih američkih emisija prikazan je kratak dokumentarac na temu „Francuski paradoks“. U tom dvadesetominutnom prilogu izneseno je pregršt činjenica koji govore da su Francuzi mnogo zdraviji od Amerikanaca usprkos činjenici da provode više vremena u jelu, pri čemu unose gotovo 30% masti i manje se kreću od Amerikanaca te čak 10 puta više piju vino.

 

Zanimljiva je i činjenica da je prosječna tjelesna težina Francuza najniža u cijelom zapadnom svijetu, a u prilog im ide i podatak da je broj osoba oboljelih od srca i krvotoka najniži, odmah iza Japana.
Pitamo se kako je to moguće s obzirom da koriste i čine upravo ono što se naglašava da je štetno. Znanstvenici smatraju da objašnjenja leže u sljedećim činjenicama:

Francuzi uzimaju mnogo više vremena za jelo;
Jedu tri puta dnevno;
Obroke koji su raznovrsni dijele na tri dijela;
Jedu više povrća i voća, znači više tvari koje održavaju ravnotežu, i vitamina;
Koriste dobra ulja (maslinovo, suncokretovo, mast od guske i patke);
Redovito piju vino, naročito crno („čaša puna zdravlja“).

Nadalje, tvrde da je idealan model ishrane upravo onaj koji se primjenjuje u Sredozemlju, naročito u južnoj Francuskoj.
No, „francuski paradoks“ više ne vrijedi za nadolazeće generacije koji nastoje zatomiti svoje porijeklo i prihvaćaju sasvim drugačiji način ishrane pod utjecajem reklama. Statistika je pokazala da se tjelesna težina mladeži zadnjih godina povećala (15%), a koncentracija kolesterola porasla je za 25%. Neosporan je trend modernog načina ishrane koji se temelji na promjenama načina života.

 

Možete li se sjetiti kako ste se hranili unazad nekoliko godina i kako se hranite danas? Ako odgovor na ovo pitanje ide u korist vaše prehrane unazad nekoliko godina, savjetujemo da razmislite što trebate mijenjati da biste bili zdraviji i osjećali se bolje.

P. Mimica