Apolitični

Francuska studija je pokazala da su perilice programirane na 2500 pranja, a televizori na 20.000 sati rada. Zakonom su zabranili programirano kvarenje uređaja

– Na razini EU u okviru ‘Obzora 2020’ ispituje se trajnost uređaja. Pokazalo se da ih se puno prvi put pokvari odmah nakon isteka garancije, kad su stari dvije, tri godine. Najviše je takvih u Portugalu, gdje se tad pokvari oko 40 posto uređaja. Najmanje ih se tad kvari u Njemačkoj, gdje su možda drugačiji standardi kvalitete – napominje europarlamentarka Biljana Borzan.

Istraživanje je pokazalo da se građani najviše žale na trajnost mobitela, perilica za rublje, televizora i usisavača pa će upravo te proizvode pomnije proučiti.

Francuska studija je pokazala da su perilice programirane na 2000 do 2500 pranja, a televizori na 20.000 sati rada.

– Upravo je Francuska, od zemalja članica EU, najdalje poodmakla. Zakonom su zabranili programirano kvarenje uređaja, a prema novoj odredbi će od sljedeće godine na proizvodima morati biti oznaka popravljivosti koja će uključivati i cijenu rezervnih dijelova. Tako žele barem malo doskočiti problemu programiranog kvarenja. No većina država ne mijenja nacionalne zakone, nego čeka EU direktivu, pa tako i Hrvatska – dodala je Borzan te pozvala Vladu da se povede primjerom Francuske i zabrani ugrađeno kvarenje.

Perilice i uređaji koji su se kupovali šezdesetih i sedamdesetih trajali su 20 ili 30 godina. A sad, kad je tehnologija napredovala, pokvare se za dvije ili tri godine.

Cijeli članak možete pročitati na: 24sata.hr

Foto: Pixabay