Apolitični

Francuska nacionalna knjižnica dobila novo lice, renovirana zgrada ostvarenje je snova svakog bibliofila

Knjižnice se obično smatraju hramovima pisane riječi, a one najljepše među njima moglo bi se nazvati i hramovima arhitekture. I to je tako oduvijek, od slavne Aleksandrijske biblioteke do danas. Jedna od njih svakako je i Francuska nacionalna knjižnica, čija je veličanstvena zgrada Richelieu nedavno ponovo otvorila svoja vrata nakon punih 12 godina obnove i uređenja.

Po onome što se može vidjeti iza vrata i zidova ovog starog ali prekrasnog zdanja, obnova je pretvorila BNF (Bibliothèque nationale de France) u istinsko ostvarenje snova svakog bibliofila. Obnova je provedena pod vodstvom francuskog arhitektonskog studija Bruno Gaudin Architectes, koji su povijesnu knjižnicu dotjerali novim hodnicima, supermodernim depoima za knjige, kao i muzejskim prostorom koji je pridodan čitaonicama i drugim uobičajenim knjižnjičarskim sadržajima.

Francuska nacionalna knjižnica otvorena je još u 18. stoljeću, u vremenima kad je francusko prosvjetiteljstvo sasvim promijenilo pogled na svijet ne samo u toj zemlji nego i u cijeloj Europi. Od tih vremena do danas zgrada zvana Richelieu (prema adresi u istoimenoj ulici) doživjela je brojne promjene, dodatke i prenamjene. Naravno, u međuvremenu su izgrađeni i drugi objekti u službi BNF-a.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Youtube ScreenShot