Apolitični

FRANCUSKA: Knjižare procvjetale nakon jednog poteza države!

U napadu na Amazon, novi zakon u Francuskoj će postaviti minimalnu cijenu za dostavu knjige

U svojoj nezavisnoj knjižari u malom, ruralnom gradu Puy-en-Velayu na jugu Francuske Anne Helman je u doba pandemije vidjela povećanje kupaca koji kažu da bi radije kupili knjigu uživo nego preko interneta, piše The Guardian.

– Nikad nisam prodala toliko kopija Camusove ‘Kuge’, kazala je. – Djeca su htjela knjige fantastike. Odrasli su željeli romane i klasike, osobito priče o virusima i apokalipsi. Pojavio se novi entuzijazam za lokalnu kupovinu i podršku malim nezavisnim knjižarama, to se smatra plemenitom gestom.

Francuska vlada se oslanja na ovu povećanu potporu nezavisnim knjižarama da bi nastavila svoj rat protiv dominacije velikih kompanija. U napadu na Amazon, novi zakon u Francuskoj će postaviti minimalnu cijenu za dostavu knjige, s namjerom da zaustavi ono što vlada zove ‘iskvarena konkurencija’ prema nezavisnim knjižarama od strane digitalnih giganata koji dostavljaju knjige za cijenu koja iznosi 0,01 eura.

Francuska ministrica kulture Roselyne Bachelot je zamolila naciju tijekom lockdowna: – Ne kupujte knjige s internetskih platformi!

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr