Apolitični

Francuska bez gužve: Mjesta bez turista koja vas nimalo neće razočarati

Dobro, raskošni Verasilles, njegovi parkovi i dvorane, svima su dobro poznati. No, ljeti ga se najbolje može opisati jednom riječju – gužva. A otprilike jednako udaljen od Pariza kao i Versailles, čeka vas dvorac Chantilly, koji je razumna alternativa ako ste ljubitelj likovne umjetnosti i vrtova.

Yport umjesto klifova Etreat

Klifovi su hit i svi im se dive, a dodatno ih je proslavila i francuska hit serija Lupin. Ipak, u selu Etreat živi tek 1200 ljudi, a dnevno u sezoni prođe 10 tisuća turista, tako da vam to dovoljno govori o količini gužve. Umjesto nesnosnog gužvanja krenite prema istoku duž iste obale i za samo 20 minuta stići ćete u Yport, ribarsko selo koje se može pohvaliti istim visokim liticama i pogledom na ocean – bez nesnosne gužve

Opatija Solesmes umjesto Mont Saint- Michel

Mjesto Mont Saint-Michel je impresivno najviše zahvaljujući benediktinskom samostanu, no ljeti je doslovno čovjek na čovjeku. S druge strane, u dolini Sarthe u zapadnoj Francuskoj pronaći ćete još jednu benediktinsku opatiju koja se također može pohvaliti 1000-godišnjom baštinom, s pogledom na obalu.

Cijeli članak i ostale moguće zamjene možete pronaći na: punkufer.dnevnik.hr

Foto: Pixabay