Apolitični

Fra Pavao Vučković – pozdrav dobrim ljudima


Pod njegovim vodstvom 1687.godine narod iz Bosne i Hercegovine došao je u Sinj i donio sliku Gospe Sinjske, koju je 1716. godine okrunio splitski nadbiskup Kupili. 
Fra Pavao Vučković je organizirao obranu Sinjana od Turaka 1715. graditelj je sinjske crkve i samostana. Bio je poslušan dječak, religijski vrlo obrazovan. Ovo je priča o njegovom bijegu iz Rame u Sinj.

Kad je došao u novu postojbinu u Čitluku sinjskom, zarobio ga je turski vojskovođa Daltaban i odveo u Bagdad, gdje je nekoliko godina proveo u sužanjstvu. Kad je Daltaban bio biran za velikog vezira, njegovi protivnici su ga udavili i tu je gužvu na carigradskom dvoru fra Pavao Vučković iskoristio bježeći u Veneciju, uz pomoć mletačkoga konzula. Nakon toga boravio je u Rimu, gdje su ga primili general franjevačkog reda i tadašnji papa. Kasnije se fra Pavao vratio u Sinj i nastavio graditi novu crkvu (gdje se nalazi današnja), čija je gradnja započeta 1699. godine. No, kako su Turci ponovno željeli osvojiti Sinj i cetinski kraj, bio je prinuđen organizirati obranu Sinja. I on je jedan od glavnih junaka veličanstvene obrane 1715. godine, kada su Sinj i cetinski kraj zauvijek oslobođeni od turske vlasti. Nakon uspješne obrane Sinja, fra Pavao Vučković je ponovno organizirao obnovu crkve koju su zapalili Turci te je prenio Gospinu sliku s gradske tvrđave. Danas postoji Osnovna škola koja se zove njegovim imenom, a sigurno je da je on jedan od najvećih Hrvata koji se ikada rodio.

Njemu u čast Sinjani su podigli spomenik na ulazu u grad odajući poštovanje za časnu obranu i povijest viteškog grada podno Kamička. Autor idejnog rješenja velikog spomenika je naš akademski kipar Kuzma Kovačić.

Više u kategoriji: Kultura, Povijest

D. Šabić, mag.nov.