Apolitični

Fra Karlo Kosor, promotor drniškog kraja

Jedan od prepoznatljivih i znamenitih Drnišana svakako je i fra Karlo Kosor koji se rodio u Trbounju kraj Drniša. Osnovnu školu završio je na drniškom području.

Donosimo vam nekoliko činjenica iz njegovog života. Nakon klasične gimnazije i studija filozofije u Sinju te teologije u Makarskoj, zaredio se za svećenika. Kasnije je još diplomirao hrvatski jezik i književnost u Zagrebu i stekao doktorat. U franjevačkoj provinciji Presvetog Otkupitelja obavljao je funkcije prefekta, ravnatelja sjemeništa, profesora, direktora gimnazije, magistra klerika, definitora itd.

Kako se bavio jezikoslovnom djelatnošću i pisanjem studija o gramatikama u prošlosti, ostavio je za sobom djela od velike važnosti za drniški kraj. Upravo ta djela uključuju pregled povijesti drniškog kraja: „Drniška krajina za turskoga vladanja”, „Drniš pod Venecijom”, „Drniš u ogledalu tiska za hrvatskog narodnog preporoda u Dalmaciji”, „Drniška krajina između dva svjetska poraća”.

Uz Krstu Odaka, Jakova Gotovca, Ivana Meštrovića, fra Karlo Kosor znameniti je Drnišanin koji je svojim radom i djelima promovirao drniški kraj, ali i područja u kojima je boravio i o kojima je pisao.

Izvor: tz-drnis.hr
Više u kategoriji: Osobe, Život
D. Šabić, mag. nov.