Apolitični

Fotoklub Split poziva na izložbu Disco Titanic

Večeras, četvrtak, 22. rujna 2016. u 20 h u Galeriji Fotokluba Split, Marmontova 5, biti će otvorena izložba našeg istaknutog člana Davida Jakelića pod nazivom Disco Titanic.
Osim izloženih fotografija u donjem dijelu, u gornjem dijelu Galerije bit će postavljena video projekcija radova. Izložba će biti otvorena do 6. listopada 2016.

Tajnik Fotokluba Split Josip Ostojić poziva na otvorenje izložbe i raduje se vašem dolasku.
Fotoklub Split poziva na izložbu

U nastavku vam donosimo nešto više razmišljanja autora o spomenutoj izložbi:

Disco Titanic

Izložba „Disco Titanic” objedinjuje fotografije snimljene na raznolikim mjestima. Zanimaju me mjesta i prizori u kojima naslućujem mogućnost stvaranja fotografske slike koja je, iako posve realistična, za gledatelja začudna i intrigantna jer o stvarnoj situaciji nastanka i cjelovitom prizoru otkriva malo.
Redukcijom kadra i odabirom detalja, uklanjam jednoznačna obilježja snimljenog mjesta i vremena, kako bih dobio sliku otvorenu za različite interpretacije i značenja, kojoj mjesto i vrijeme snimanja nisu ključni, ali odsustvo njihove jasne određenosti jest.
Pojedinačne fotografije naknadno povezujem u nizove koji grade nova značenja ili priču, između stvarnog i imaginarnog.

„Disco Titanic” naziv je jedne od izloženih fotografija koja je nastala iz prizora napuštenog, oronulog zdanja kompleksa Duilovo u Splitu i diskoteke koja ne postoji već desetljećima. Ta fotografija, za mene je zapis o prolaznosti – mjesta, stvari, naših želja i ambicija te nas samih.

Sve fotografije koje predstavljam na izložbi „Disco Titanic” govore o ljudima – iako se ljudi rijetko vide u kadru – bilo da slikom dominira pejzaž, arhitektura ili tek efemerni detalji i tragovi koje ostavljamo za sobom.

Izložene slike su vizualne natuknice koje će, nadam se, navesti gledatelja da ih doživi iz svog rakursa, poveže i ispriča na svoj način.

David Jakelić

O autoru:

David Jakelić rođen je 1965. u Šibeniku; živi i radi u Splitu. Sudjelovao je i izlagao na nizu međunarodnih izložbi, natječaja i foto-festivala. AFIAP od 2012. godine. Dobitnik je nagrada na PX3 – Prix de la Photographie Paris, International Photography Awards, The Pollux Awards i drugim natječajima.
Njegova prva knjiga fotografija „Split Perspectives” nagrađena je na festivalu Foto Week DC 2012. u Washingtonu, te je uvrštena u izložbe Brighton Photo Biennale 2012 i Unfolding Images, Contemporary Arts Center, New Orleans, 2013.