Apolitični

Forum, duh javnog života Zadra

Prisjetimo se na tren značenja riječi „forum“. To je naziv glavnoga trga svih gradova nekadašnjeg Rimskog Carstva, na kojem se odvijao javni život grada.

Glavni trg rimskog Iadera, tj. Zadra nalazi se ispred crkve sv. Donata i nadbiskupske palače. Podignut je po pravilima klasičnog urbanizma tijekom carskog razdoblja rimske države od 1. stoljeća pr.n.e. do 3. stoljeća naše ere.
Trg se sastoji od prostranog pločnika kojeg s triju strana dvije stube odvajaju od trijemova pod kojima se nekoć prilazilo tabernama. One su pak činile niz pravilnih boksova namijenjenih obrtu i trgovini. Na južnoj strani Foruma stajala je monumentalna bazilika, gradska dvorana namijenjena brojnim javnim funkcijama. Sa zapada uzdizao se kapitol, povišen oko 2 metra, posvećeni prostor s hramom u slavu Jupitera, Junone i Minerve, i trijemovima uokolo njega. Podno kapitola nalazili su se javni spomenici, zdenci, vjerojatno i govornica te dva trijumfalna stupa od kojih je jedan do danas sačuvan.

Podsjetimo kako je zadarski Forum sa svojim mjerama jedan od najvećih na Jadranu. Širina mu iznosi 45 m, a dužina 90 m. Poviše trijemova imao je i galerije te u cjelini predstavlja vrlo razvijeni primjer forumskog kompleksa, jedan od važnijih među antičkim gradovima na Jadranu. Tijekom kasne antike uz Forum je začet nukleus kršćanskih građevina koje su prerastanjem u razvijeni episkopalni kompleks s bazilikom i aneksima, a u ranome srednjemu vijeku i crkvom sv. Donata, promijenile sklop ranijih građevina. Slijedom povijesti cijeli je kompleks zamijenjen novim, iz kojeg je nastala Kampa, srednjovjekovni trg s renesansnom cisternom.

Ostatak Foruma danas nosi naziv Zeleni trg po povrću i voću koje se tu prodavalo, a još prije toga zvao se Poljana sv. Luke po crkvi koja se nalazila na tom mjestu.
Forum je mjesto okupljanja, upoznavanja i prisjećanja na duh prošlih vremena. Upoznajte ga i budite djelić Zadra.

Izvor: zadar.travel
Foto: TZ Zadar

D. Šabić