Apolitični

Folklorni profesionalci na zadarskom trgu

Zadar tijekom ljetne sezone neumorno predstavlja atraktivne i zanimljive programe svojim gostima. S posebnim zanimanjem očekuje se nastup Folklornog ansambla „Ivan Goran Kovačić” koji je osnovan 1948. godine kao jedna od prvih sekcija istoimenog Studentskog kulturno-umjetničkog društva (neprofitne kulturne institucije), a pod okriljem Sveučilišta u Zagrebu. Ovo je glazbeni događaj koji će nesumnjivo okupiti brojne poklonike kulturne baštine, tamburaške svirke, pjesme i plesa i narodnih nošnji. Ansambl u okviru društva djeluje s ciljem očuvanja bogatstva kulturne raznolikosti hrvatske pučke i gradske tradicije.

Vjeran poštovanju narodne svirke, pjesme i plesa, već od prvih dana postojanja, ansambl je polako stvarao cjelovit opus koreografskih hrvatskih plesova koji je plod rada naših istraživača folklorne tradicije diljem Hrvatske. Tako danas Goranovci izvode folklorne plesove i pjesme: Zagorja, Prigorja, Posavine, Moslavine, Međimurja, Podravine, Turopolja, Slavonije, Baranje, Istre, Like, Dalmacije (splitski plesovi, korčulanski plesovi, dubrovački plesovi), Dalmatinske Zagore, bačkih Hrvata – Bunjevaca, mađarskih Hrvata, gradišćanskih Hrvata. Pogledavši u povijest društva vidi se kako je sa svojim repertoarom ansambl sudjelovao na brojnim smotrama folklora u Hrvatskoj, a predstavio se Hrvatima i strancima u većini zemalja Europe, zatim u SAD-u, Kini, Kanadi, Brazilu, Venezueli, Peruu, Novom Zelandu, Australiji i Izraelu. Sjajno je društvo koje će nastupiti u Zadru s velikim glazbenim iskustvom i bogatstvom izričaja, a u svojoj riznici se ponose s 550 kompleta narodnih nošnji iz cijele Hrvatske, dijelom originalnih, a dijelom rekonstruiranih, od kojih se neke procjenjuju kao muzejska vrijednost.

U novije vrijeme ansambl djeluje pod vodstvom vrsnih folklornih stručnjaka, a broji oko 80 članova – plesača, pjevača, tamburaša – većinom studenata iz cijele Hrvatske. Uistinu možemo reći da je ovaj ansambl jedan od najkvalitetnijih ansambala te vrste u Hrvatskoj uz brojne nacionalne nagrade i internacionalna priznanja s kojima su promovirali ljepotu i kulturnu baštinu, tradiciju i običaje hrvatskoga puka. Rezervirajte mjesto na Narodnom trgu ove srijede 19. kolovoza već od 21:00 jer vam u goste dolaze vrhunski folklorni profesionalci – ansambl „Ivana Goran Kovačić”.

Više u kategoriji: kulturna baština, glazba
Foto i izvor: zadar.travel
D. Šabić, mag. nov.