Apolitični

Folklorni ansambl „Tempet” upornim radom do vrha

Makarska ima brojne udruge koje brane kulturne boje svoga grada, a jedna od takvih udruga građana je i folklorni ansambl „Tempet” koja radom potiče, razvija, čuva i unapređuje kulturnu i folklornu baštinu. Već jedanaest godina s ponosom nosi naziv starogradskog makarskog plesa s četrdesetak članova različitih generacija i profila. Ostvarila je niz uspješnih nastupa i to humanitarnih, natjecateljskih, prigodnih, smotri folklora itd. Plesnu skupinu ansambla stručno vodi Damir Radić, a nedavno su osnovali i vokalnu sekciju o kojoj brine prof. Željka Mikavica Vranješ. Radi se o dvoglasnom pjevanju izvornih napjeva svih područja Hrvatske.
Udruga je još osnovala dječju plesnu i pjevačku skupinu želeći nastaviti tradiciju plesa i vokalnog izražavanja makarskog kraja i šire što je svakako za pohvaliti. Naporan rad, entuzijazam i ljubav prema folklornoj baštini ansambl Tempet gura među ponajbolje dalmatinske kulturne udruge koje nastupom očaravaju publiku izvodeći među brojnim koreografijama i primjerice, ražanačko kolo i makarske starogradske plesove u koreografiji Branka Šegovića.
Spomenimo kako su snimili hrvatski prvi art film koji su kritičari u medijima ocijenili kao prvoklasno događanje. Nastupi u Splitu, Vinkovcima, Čakovcu, Đakovu, Zagrebu i ponovni pozivi iz tih gradova pokazuju da ansambl Tempet ima sjajnu budućnost zahvaljujući odličnom i stručnom radu na koreografiji, plesu, pjevanju i očuvanju kulturne baštine.
Više u kategoriji: kultura, glazba
D. Šabič, mag. nov.