Apolitični

„Flayingboats” u salonu Galić

„Flayingboats” naziv je izložbe Vilima Halbartha s kojom se predstavlja javnosti sa zanimljivim i neobičnim eksponatima.
Marmontova ulica je ne samo lijepa, već i povijesno sadržajna. Prisjetimo se zajedno kako je u njoj 1922. utemeljena biblioteka i čitaonica za frankofile, danas Alliance Francaise. Isto tako i prvo splitsko kino Karaman kao i jedinstvena ribarnica na koju ne slijeću muhe zbog mirisa sumpora iz obližnjih toplica. U njoj su i prekrasne secesijske zgrade Duplančić i Tončić, dok joj sjeverni dio kroz mletački bastion, uvire u arhitekturu teatra i crkve Gospe od Zdravlja. Za kulturnjake posebno je važno što su u njoj i dva možda najpopularnija izložbena prostora u gradu, Salon Galić i Galerija fotografije, iz te se ulice ulazi na Prokurative kroz nekoliko prolaza. Od Rive do vrha Marmontove nižu se i brojne trgovine, pretvarajući ulicu u najvažniju shopping oazu u središtu grada, a pri vrhu se natisnulo i nekoliko popularnih kafića i restorana. Vratimo se salonu Galić u kojem je nedavno otvorena izložba Vilim Halbarth/Flyingboats u Salonu Galić.

„Flayingboats” u salonu Galić


„Vilimu Halbarthu zaista je sudbonosno prebivanje u susjedstvu brodogradilišta, što se potvrđuje i ovom izložbom. Među brodovima na navozima, limovima i cijevima, u tim aranžmanima od čelika osjeća se kao u dragom susjedstvu. Naravno, ne samo da mu je blizak taj metalni svijet, već je i prisan s ljudima, radnicima koji savijaju, sijeku i vare limove; s brodograditeljima se druži i surađuje, oni mu susretljivo i pomažu”, – piše o izložbi Ivo Babić iz hrvatskog društva likovnih umjetnika te dodaje da „na ovoj izložbi autor predstavlja konstrukcije od tanjih čeličnih šipki koje izvija i spaja inspiriran brodskim linijama. Šipke tek naznačuju prostore, elipsoidna jezgre, konstrukcije na kojima možemo dodavati imaginarna oplošja, provizorne opne, ostavljajući inicijative promatraču, ujedno suradniku i nastavljaču. To su konstrukcije poput modela za brodove, za podmornice, za zračne lađe koje se mogu otisnuti u nebesko plavetnilo ili zaroniti pod morem.
„Flayingboats”…
Ove skulpture-konstrukcije su tehnički precizne, uglavnom simetrične, pomalo dekorativne, disciplinirane, ali ne toliko da bi zakočile maštu promatrača. U odnosu na ranije faze s velikim formatima sukladnim rasponima radionica, navoza i brodskih utroba, ove najnovije konstrukcije su komornih dimenzija, prisne, na dohvat ruku, što ne sprječava da ih u duhu uvećavamo, pa da se u njih ukrcamo i zaplovimo nebom ili morem, kako nam je već po volji”, zaključuje Babić.

Posjetili smo izložbu te vam u video prilogu donosimo nesvakidašnje eksponate izložbe koju je autor (Vilim Halbarth) nazvao „Flayinboats”.