Apolitični

Fizičar Tadić o stvaranju ‘mini Sunca‘

Za sve energetske potrebe Zagreb treba oko 200.000 tona nafte godišnje, no isto se može postići sa samo 60 kilograma fuzijskoga goriva

Gotovo romantično zvuči opisati nuklearnu fuziju kao “fenomen koji pokreće Sunce”. Stvoriti upravo to – izvor neograničene čiste energije na Zemlji, cilj je istraživanja koja se provode još od ranih pedesetih godina.

Postignuće američkih znanstvenika naziva se “nevjerojatnim”, “prekretnicom”, itd., ali među reakcijama su i upozorenja kako ostaje dug put do postizanja krajnjeg cilja, stvaranja izvora gotovo neograničene čiste energije, ‘maloga Sunca’. Nature upozorava kako je planirano da NIF paljenje postigne do 2012. godine, no to se nije dogodilo. projekt se suočavao s kritikama zbog kašnjenja i prekoračenja troškova. Na koncu su uspjeli, ali u čemu točno?

SJAJNA VIJEST, ALI…

O tome smo razgovarali s dr. Tončem Tadićem, fizičarem s Instituta Ruđer Bošković, koordinatorom Hrvatske fuzijske istraživačke jedinice u sklopu europskog projekta stvaranja fuzijske energije EURO-fusion, odnosno hrvatskog programa istraživanja fuzije sa sjedištem u IRB-u.

– Ovo jest sjajna vijest – dobiveno je više energije iz fuzije od energije lasera korištenih na grijanje kuglice s fuzijskim gorivom. Međutim nedostaje ključni podatak: koliko je energije utrošeno na “pumpanje” tih lasera? Ona je sigurno prilično veća od dobivene energije fuzije. Tek tada bismo imali sliku balansa energije za ovaj eksperiment. Ovako nije jasno što smo dobili.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay