Apolitični

Finski vrtići postavili mini-šume u dvorištima, imunitet djece odmah poboljšan

Sudeći po rezultatima eksperimenta iz Finske, kad djeca provedu samo mjesec dana u igri među zelenilom i raslinjem male šume, dovoljno je da im se promijeni imunosni sustav.

Kad su u jednom finskom vrtiću postavili travnjak, posadili nisko šumsko raslinje (poput patuljastog vrijesa ili borovnice) i dali djeci da redovito vode brigu o zasadima u paletama postavljenima u vrt, pokazalo se da je raznolikost mikroorganizama u probavnom sustavu djece i na njihovoj koži u vrlo kratkom roku postala zdravija.

U usporedbi s drugom gradskom djecom koja se obično igraju u tipičnim urbanim vrtićima koji su okruženi metrima pločnika, popločanih površina i šljunka, kod djece u dobi od tri, četiri ili pet godina koja su vrijeme provodila u ovakvim “ozelenjenim” vrtićima u Finskoj pokazala se povišena razina tzv. T-stanica i drugih važnih markera imuniteta u krvi već nakon samo 28 dana.

“Također smo uočili je crijevna flora djece koja su vrijeme provodila u zelenilu bila slična onoj kod djece iz ruralnih krajeva koja svaki dan posjećuju šumu”, kaže Marja Roslund, znanstvenica sa Sveučilišta u Helsinkiju 2020. godine, kad je njen znanstveni rad o tome objavljen.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay