Apolitični

Finska i Norveška zaustavile su širenje zaraze bez lockdowna i strogih mjera

DOK se SAD i Europa trude suzbiti jesenski porast zaraze koronavirusom, dvije manje nacije uspijevaju održati broj slučajeva pod kontrolom bez strogih ograničenja. Finska i Norveška mogu se pohvaliti najnižom stopom smrtnosti od covida-19 u Europi i niskom incidencijom zaraze koronavirusom, a pritom su uspjele sačuvati svoje ekonomije i društva od lockdowna, kojem je pribjegao ostatak kontinenta, piše The Wall Street Journal.

Iako je Švedska plijenila pažnju svojim odbijanjem uvođenja obaveznih ograničenja, uslijed porasta broja zaraženih i smrtnih slučajeva i to se mijenja, a njene dvije nordijske susjede sada su zapadni ekvivalent azijskim nacijama koje su uspjele izbjeći ono najgore u pandemiji.

Njihov je recept kratki i ciljani lockdown u ožujku, a nakon toga stroga granična kontrola uz obavezno testiranje i karantenu za sve putnike. Drugdje u Europi strogi lockdown u proljeće pomogao je smanjiti infekciju, ali veći dio kontinenta ponovno je otvorio granice, turisti su se tijekom ljeta pretvorili u inkubator novog i većeg vala zaraze. Čak i danas, kad su vlade uvele drakonske restrikcije, granice širom Europe uglavnom su ostale otvorene.

Rano zaustavljanje dolaznih međunarodnih putovanja i uvjeravanje Finaca da ne putuju u inozemstvo temelj su finskog uspjeha, smatra Mika Salminen, ravnatelj Zavoda za zdravstvenu sigurnost te jedan od arhitekata pandemijske strategije. Kao posljedica, putovanja avionom pala su za 95 posto, a više od 94 posto Finaca odmaralo se u Finskoj od svibnja do kolovoza, dok su ostali uglavnom putovali u Norvešku.

Takav pristup donio je i gospodarske koristi. BDP u Norveškoj i Finskoj past će ove godine za 2.8 odnosno 4 posto, a procjenjuje se da će BDP u 2020. godini u Španjolskoj pasti 12.8 posto, a u Francuskoj i Velikoj Britaniji 9.8 posto.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay