Apolitični

Finci pronašli ‘sveti gral’ energetike?

Najveći izazov za obnovljive izvore energije – solarne panele ili vjetroelektrane – osiguranje je stalne opskrbe kućanstava i tvorničkih pogona električnom energijom tijekom različitih godišnjih doba i promjenjivog vremena. Kako uskladištiti proizvedenu energiju za vrijeme sunčanog dana da bi nas grijala kad je oblačno?

Znanstvenici su već desetljećima u potrazi za tim ‘svetim gralom’ zelene energetike. Čini se da se njegovu otkrivanju najviše približilo četvero mladih inženjera iz Finske, a rješenje vide u izuzetno jednostavnom, lako dostupnom i jeftinom materijalu – pijesku.

Njihova tvrtka Polar Night Energy u suradnji s energetskom kompanijom Vatajankoski prije nekoliko mjeseci pustila je u pogon prvo u svijetu komercijalno postrojenje za skladištenje toplinske energije u pijesak. Toplinska energija pohranjena u pješčanoj bateriji koristi se za grijanje toplovodne mreže u obližnjem mjestu Kankaanpää na zapadu Finske, piše Tportal.

Potpuno zatvorena u čeličnom spremniku visine sedam i širine četiri metra, baterija se sastoji od 100 tona niskokvalitetnog građevinskog pijeska, dvije cijevi za daljinsko grijanje i ventilatora. Pijesak postaje baterija nakon što se zagrije do 600 stupnjeva Celzijevih pomoću električne energije koju proizvode vjetroturbine i solarni paneli.

Dovoljno za opskrbu javnog bazena

Silos ima ukupan kapacitet od osam MWh, a može otpuštati oko 200 kW toplinske energije u svakom trenutku. To je dovoljno za opskrbu grijanjem i toplom vodom javnog bazena i oko 100 kućanstava u mjestu Kankaanpää, nadopunjavajući energiju iz mreže. 

Cijeli članak možete pročitati na: n1info.hr

Foto: Pixabay