Apolitični

Filozofski teatar – Terry Eagleton u povodu 400. obljetnice smrti Williama Shakespearea

Idući gost Filozofskoga teatra u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu u četvrtak, 7. travnja je britanski intelektualac Terry Eagleton, jedan od najpoznatijih teoretičara književnosti i kulturologa. U povodu 400. obljetnice smrti Williama Shakespearea, Eagleton će održati predavanje Shakespeare i priroda tragedije, a zatim će razgovarati s domaćinom Filozofskoga teatra, Srećkom Horvatom i publikom. Eagletonovo gostovanje održava se u sklopu globalnoga programa događanja i aktivnosti pod nazivom Shakespeare lives kojim se tijekom 2016. godine, a u povodu 400. obljetnice smrti Williama Shakespearea, slave njegova djela i utjecaj koji su ona izvršila na kulturu, obrazovanje i društvo.

Ovo izdanje Filozofskoga teatra ostvaruje se uz suradnju British Councila i nositelja kampanje The GREAT Britain te u partnerstvu s ustanovama kao što su BBC, British Film Institute, National Theatre, Royal Shakespeare Company, Shakespeare Birthplace Trust i Shakespeare’s Globe.
Terry Eagleton rođen je u radničkoj katoličkoj obitelji irskoga podrijetla, studirao je u Cambridgeu, a predavao na Sveučilištu u Oxfordu i Lancasteru. Autor je četrdesetak knjiga iz područja komparatistike i kulturologije, a njegova je književna teorija prodana u više od 750 000 primjeraka. Na hrvatski je prevedeno dvadesetak njegovih djela.
Eagleton se u svojemu dosadašnjem radu bavio iščitavanjem i minucioznim analizama Shakespeareovih djela kao što su Macbeth, Othello, Hamlet, Mletački trgovac, Richard II., Henry IV., pa njegovo gostovanje u Hrvatskome narodnom kazalištu nedvojbeno predstavlja poslasticu za sve ljubitelje Shakespearea i kazališta!

Više u kategoriji: Kultura
Izvor: HNK Zagreb