Apolitični

Filmu „Ne gledaj mi u pijat” posebno priznanje u Varšavi

Debitantski dugometražni film redateljice Hane Jušić „Ne gledaj mi u pijat” osvojio je posebno priznanje na 32. po redu Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi.

Nakon što je „Ne gledaj mi u pijat” premijerno prikazan na ovogodišnjoj Mostri u Veneciji u programu Dana autora, film je doživio pozitivne kritike i ovacije prepune svečane dvorane, a Udruženje filmskih kritičara Europe i Mediterana dodijelio mu je priznanje najboljeg filma u spomenutoj kategoriji.

Film je u Varšavi na 32. Međunarodnom filmskom festivalu prikazan u sekciji natjecateljskog programa prvih i drugih filmova, a među 15 konkurenata, Hana Jušić i njen film „Ne gledaj mi u pijat” nagrađeni su Posebnim priznanjem. O najboljem filmu između 15 dugometražnih naslova spomenute sekcije odlučivao je žiri u čijem sastavu su se nalazili: Reza Dormishan, izraelski redatelj i scenarist, Iza Igel, poljska producentica te Julia Sinevych, direktorica Međunarodnog filmskog festivala u Odesi.

„Ne gledaj mi u pijat”

Podsjetimo, Hana Jušić potpisuje i scenarij i režiju za film, a u samome filmu glume Mia Petričević, Nikša Butijera, Arijana Čulina i Karla Brbić. „Ne gledaj mi u pijat” priča je o klasičnoj hrvatskoj obitelji koja teško, u svoja skučena četiri zida, pronalazi jezik komunikacije razumljiv i prihvatljiv svim članovima. Jedna od članova obitelji jest i djevojka Marijana, središnji lik filma, traži spas odlazeći od kuće za novim iskustvima i traženjem slobode. Vrhunac ideje filma odvija se u trenutku kada Marijana shvati da se i ne zna tako dobro nositi sa slobodom koju si je napokon priskrbila.

Nakon premijernog prikazivanja filma u Veneciji, „Ne gledaj mi u pijat” prikazan je u programu Međunarodnog filmskog festivala u Rejkjeviku te Međunarodnog filmskog festivala u Vancouveru.

Hrvatska premijera filma održat će se u sklopu natjecateljskog programa 14. Zagreb film festivala, za nešto manje od mjesec dana.

Mlada redateljica Hana Jušić i njezin debitantski dugometražni film „Ne gledaj mi u pijat” još su jedan pokazatelj da hrvatski film napreduje u izvrsnom smjeru te dokaz o jako uspješnoj filmskoj 2016. godini.