Apolitični

Filmske priče koje su trebale biti ispričane – objavljen program ZagrebDoxa

Ovogodišnji ZagrebDox, koji će se održati od 4. do 11. listopada u Kinu SC i Teatru &TD, u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji donosi tridesetak filmova koji progovaraju o nizu društvenih problema, fenomena, živopisnih ličnosti ili fascinantnih osobnih priča koje su morale biti ispričane.

Međunarodna konkurencija donosi 16 filmova širokog raspona tema, među kojima su portreti impresivnih pojedinaca poput sirijske liječnice koja pod zemljom vodi bolnicu, najpoznatije izraelske “đavolje” odvjetnice, zajednice lokalaca s ruba Arktičkog mora, ali i jednog kafića usred Sahare.

“Prateći neobične odnose koji nadvladavaju društvene norme i pozicije kao i geografska ograničenja, vode nas do onih nevidljivih i najranjivijih pojedinaca iza nepropusnih zidova iranskog opresivnog režima, propituju zločin i oprost kroz sudbine litvanskih zatvorenika, kritiziraju mehanizme političke moći kroz posjet nekadašnjem gulagu u Arktičkom krugu, ali i zdravstveni sustav Meksika kroz perspektivu obitelji koja posjeduje privatnu ambulantnu službu, suočavaju nas s prošlosti te kroz odnos onih najmlađih progovaraju o (ne)mogućnosti suživota u različitosti”, najavljenoje s tog međunarodnog festivala dokumentarnog filma.

Festival ove godine donosi ukupno pedesetak aktualnih dokumentarnih naslova, dok je ZagrebDox PRO, edukativni program festivala, velikim dijelom održan u ožujku u online okruženju.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay