Apolitični

Filmovi Romana Polanskog u zagrebačkoj Kinoteci

Filmom “Mahnitost” zagrebačka Kinoteka u srijedu započinje ciklus filmova Romana Polanskog, u okviru kojega će se do sredine veljače prikazati šest odabranih filmova iz opusa tog francusko-poljskog redatelja, kao i jedan dokumentarac o njemu.

“Mahnitost” iz 1988. godine, s Harrisonom Fordom i Emmanuele Seigner u glavnim ulogama, poznata je priča smještena u Pariz, gdje na simpozij dolaze američki doktor Richard Walker i njegova supruga. Odsjedaju u hotelu u kojem ona misteriozno nestaje, a kako policijska istraga ne daje rezultate doktor sam nastavlja potragu.

Iz ranijeg razdoblja njegove karijere predstavit će se film “Macbeth” (1971.) ekranizacija s izvornim stihovima, koja se smatra jednom od najuspjelijih filmskih obrada djela W. Shakespearea.

Priču o političkim ambicijama smještenu u srednjovjekovnu Škotsku, Polanski je ekranizirao odvažno i s puno dramskog intenziteta, a u naslovnim ulogama škotskog generala i njegove ambiciozne supruge pojavljuju se John Finch i Francesca Amis, najavljeno je iz Kinoteke.

U petak, 2. veljače, prikazat će se “Kineska četvrt” (1974.), koja se smatra jednim od najdojmljivijih posveta film noiru u američkom filmu.

Smješten u Los Angeles pedesetih godina, film prati privatnog istražitelja (Jack Nicholson) koji istražujući slučaj preljuba, privatni istražitelj otkriva umorstvo i složenu urotu te doživljava romansu s udovicom ubijenog Evelyn (Faye Dunaway).

Legendarna je i njegova nagrađivana romantična drama “Tesa” (1979.), adaptacija romana Thomasa Hardyja s Nastassjom Kinski u naslovnoj ulozi, smještena u englesku provinciju 19. stoljeća, koja je ocijenjena kao vrlo uspjela rekonstrukcija kolonijalne engleske, sjajne fotografije, kostimografije te pažljivo izabrane lokacije, što taj film čini “jednim od najboljih i najzaokruženijih filmova Romana Polanskog”.

Cijeli članak možete pročitati na: nacional.hr

Foto: Jaguar PS / Shutterstock