Apolitični

Filmovi Kino kluba Split u Centru za suvremenu kulturu Barcelona

U prestižnom španjolskom Centru za suvremenu kulturu u Barceloni – CCCB-u bit će prikazana selekcija filmova iz arhiva Kino kluba Split, 24. siječnja, u 19,30 sati, u Auditoriumu.

U program su uvršteni reprezentativni radovi značajnih autora Kino kluba Split. Članovi kluba od samih su početaka u praksama amatera prepoznali mogućnost za slobodno autorsko istraživanje i izražavanje. KKS dio je društvenog fenomena kinoklubova mahom osnivanih nakon drugog svjetskog rata na području bivše Jugoslavije, a autori proistekli iz tradicije splitskog kinokluba, s Ivanom Martincem kao začetnikom autorskog pristupa, svojim su djelovanjem doprinijeli jačanju i širenju avangardnog filma 60-ih, 70-ih godina prošlog stoljeća, kao i pojavi međunarodno poznatog filmskog pokreta Crnog vala.

Filmove je odabrala selektorica Mariana Hristova, bugarska kritičarka koja je u ljeto 2016. bila polaznica međunarodne radionice 5C namjenjenje mladim filmskim kritičarima, a čije su splitsko izdanje organizirale udruge Balkanski Kulturni Krug i Kino klub Split.

Cijeli članak možete pročitati na: culturenet.hr

Foto: Pixabay